ISTRAŽIVANJE: Povezanost koronavirusa i imunosnog sustava

ISTRAŽIVANJE: Povezanost koronavirusa i imunosnog sustava

S obzirom na to da još uvijek nije u potpunosti jasno na koji način ljudski imunosni sustav reagira na koronavirus, znanstvenici iz 17 istraživačkih centara u Velikoj Britaniji nastoje pronaći odgovore na pitanja o tomu koliko traje imunitet nakon zaraze i zbog čega je toliko teških slučajeva infekcije, piše BBC.  

 

Novoosnovani britanski Imunološki konzorcij (UK-CIC) koji se bavi koronavirusom kaže da će proučavanjem ljudskog imuniteta pridonijeti borbi protiv epidemije.

Za tu svrhu ustanova je od Britanskog centra za istraživanje i inovacije i Nacionalnog instituta za medicinska istraživanja dobila 6,5 milijuna funta.

Virologinja i imunologinja, prof. Mala Maini s londonskog University Collegea, koja vodi istraživački tim, kaže da “odgovor našega imunosnog sustava na virus određuje kako ćemo reagirati kad se njime zarazimo”.

“O tomu ovisi koliko ćemo se ozbiljno razboljeti kada dobijemo akutnu infekciju, koliko ćemo dugo biti zaštićeni nakon infekcije i kako ćemo reagirati na cjepivo. Ključna reakcija na virus je u našemu imunosnom sustavu”, kaže prof. Maini.

Od pojave virusa znanstvenici se natječu u nastojanju da što prije otkriju na koji način naš organizam reagira na infekciju.

Blage do umjerene slučajeve zaraze koronvirusom prof. Maini naziva “školskim udžbeničkim primjerom” odgovora imunosnog sustava.

“Čini se da svi ključni dijelovi toga složenog imunosnog sustava u ovom slučaju zajedno dobro funkcioniraju”, smatra ona.

 

Teži slučajevi

 

No konzorcij stručnjaka nada se da će uspjeti otkriti ulogu imunosnog sustava i u težim slučajevima zaraze.

Traže i odgovor na pitanje o tomu koliko traje imunitet nakon ‘preležane’ infekcije. Ovaj su tjedan znanstvenici iz Hong Konga evidentirali prvi slučaj ponovne zaraze u jednog pacijenta.

Prof. Paul Moss, jedan od članova konzorcija i stručnjak sa Sveučilišta u Birminghamu kaže kako se radi o “prvome slučaju među milijunima, što bi svakako trebalo uzeti u obzir kako bismo bili svjesni koliki je to omjer”.

Prisutna je i zabrinutost da imunitet na koronavirus tijekom vremena postupno opada. No činjenica da zaražena osoba iz Hong Konga tijekom druge infekcije nija pokazivala nikakve simptome ukazuje na to da bi stečeni imunitet mogao biti učinkovit u sprečavanju ponovnog razvoja bolesti.

Članovi konzorcija će istraživati i jesu li neki ljudi jednostavno imuni na virus, čak i ako mu nisu nikada bili izloženi.

Nekoliko ranije provedenih studija pokazalo je da prethodna izloženost nekom od koronavirusa koji izazivaju običnu prehladu omogućuje imunosnom sustavu prepoznavanje i novoga koronavirusa.

 

Profesor Moss kaže da je ključno pronaći odgovor na sljedeće pitanje – može li vas zaraza drugim, blagim koronavirusima zaštititi od toga da obolite od covida-19 ili će bolest upravo zbog toga biti još teža.

 

Izvor: Dnevni.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar