Ivan Del Vechio smjenjen s dužnosti

Ivan Del Vechio smjenjen s dužnosti

Veleposlanik Republike Hrvatske u BiH  Ivan Del Vechio smjenjen s dužnosti veleposlanika zbog odlaska na prodlacu Dana Republike Srpske.

Del Vechio je za Klix.ba ranije kazao da je boravio u Banjoj Luci tog dana, ali da nije bio na svečanom defileu u centru grada niti na akademiji povodom Dana RS-a.

Hrvatska šefica diplomacije Marija Pejčinović Burić kazala je kako je hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio odlazeći u Banju Luku donio pogrešnu odluku i imao krivu procjenu.

“On tamo tog dana nije trebao biti”, naglasila je Pejčinović Burić, ističući da njegov odlazak na tu proslavu “predstavlja veliko iznenađenje”, posebno što joj tijekom svog mandata nikada nije prisustvovao.

Također, ministrica je, komentirajući činjenicu da se Del Vechio nalazi u petoj godini mandata u BiH, rekla da su u tijeku razgovori  o novom veleposlaniku jer je njegov uobičajeni mandat od četiri godine prošao i ostao je BiH samo zato što je bila izborna godina i u to vrijeme nije bilo najsretnije mijenjati veleposlanika.

Hrvatsko ministarstvo je ranije priopćilo da nije bilo upoznato s odlaskom Del Vechija u Banju Luku na prijem povodom neustavno proglašenog dana Republike Srpske i da je on zbog toga povučen u Zagreb na konsultacije.

Zbog nepromišljenog poteza komunikaciju s Del Vechijem jučer su službeno prekinuli član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar