IVANČEVIĆ U SARAJEVU S NEDIĆEM I POZDER: „Borit ćemo se za prava koja pripadaju općini Prozor-Rama“

IVANČEVIĆ U SARAJEVU S NEDIĆEM I POZDER: „Borit ćemo se za prava koja pripadaju općini Prozor-Rama“

Načelnik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević održao je 23. siječnja 2024. godine važne sastanke u Sarajevu s federalnim ministrom prostornog uređenja Željkom Nedićem te federalnom ministricom okoliša i turizma Nasihom Pozder.

Na sastanku s ministrom prostornog uređenja Željkom Nedićem sudjelovali su i predstavnici grada Konjica. Radni sastanak je organiziran prema zaključcima sastanka koji je održan u Prozoru, 5. prosinca 2023. godine, na kojem su osim domaćina dr. Joze Ivančevića sudjelovali predstavnici gradova Mostara i Konjica te općina Tomislavgrad, Jajce, Jablanica i Grude.

Povod je bio pokušaj Kluba zastupnika HDZ – HNS na čijem je čelu Mladen Bošković da preko dokumenta “Prijedlog Zakona o izmjeni zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata – skraćeni postupak” oduzmu dio prihoda koji pripada općinama i gradovima u kojima se nalaze hidroakumulacijski objekti.

PROZOR-RAMA: Općine i gradovi na čijem se toritoriju nalaze hidroakumulacijski objekti traže sudjelovanje u izradi zakona, a HDZ ih želi isključiti

„Ovim sastankom tražili smo od resornog ministra da u pripremi Nacrta izmjena i dopuna zakona o naknadi za korištenje hidroakumulacijskih objekata budu obavezno uključene lokalne zajednice na koje se te izmjene odnose. Prema povelji Europske unije o pravima lokalne uprave i samouprave u donošenju takvih zakona moraju se poštivati prava lokalnih zajednica, a u ovom slučaju su to općine i gradovi Prozor-Rama, Jablanica, Konjic, Jajce, Mostar, Čapljina, Grude i Tomislavgrad. U radnu grupu za izradu Nacrta zakona moraju biti uključene lokalne zajednice, a ne samo Elektroprivreda. Klub zastupnika u HDZ-HNS u Federalnom parlamentu pokušali su po ubrzanom postupku zaobići lokalne zajednice i donijeti izmjene kako bi oni mogli kontrolirati sredstva koja se dobivaju za korištenje hidroakumulacija. Borit ćemo se za prava koja pripadaju općini Prozor-Rama. Tražit ćemo sastanak i s premijerom Vlade Federacije BiH”, kazao je dr. Jozo Ivančević o sastanku s federalnim ministrom prostora uređenja Željkom Nedićem.

Sličnim povodom načelnik Ivančević je imao radni sastanak s federalnom ministricom okoliša i turizma Nasihom Pozder

Na ovom sastanku uglavnom je bilo riječi o sudski poništenoj okolišnoj dozvoli za rad HE Rama koja je glavni stup proizvodnje električne energije EP HZHB. Naime, okolišna dozvola za rad HE Rama je poništena još 2019. godine.

SUD PRESUDIO: Elektroprivreda HZHB radi bez okolišne dozvole za Hidroelektranu „Rama“

Tijekom oba radna sastanka upozoreno je da se vrši diskriminacija prema lokalnoj zajednici

„Na sastanku s ministricom Pozder tražili smo da ministarstvo okoliša i turizma upozori EP HZHB kako HE Rama radi bez okolišne dozvole. U dva navrata tražili smo od EP HZHB da se napravi jedan dogovor, odnosno, sporazum gdje bi se moralo uvažavati lokalnu zajednicu ili općinu. Na tome smo inzistirali, ali oni to nisu poštivali za vrijeme prijašnjeg direktora Gilje. Slali smo dopise i prema EP i prema ministarstvu. Unatoč upozorenjima nastavili su s radom. Tužili smo i dobili presude. Nisu imali adekvatnu dokumentaciju jer nisu tražili pristanak općine. Inače se te dozvole daju na pet godina i dva puta je sud poništio. Sada će skoro godina dana kako je dozvola ponovno istekla i tražimo načina da se poštuje općina Prozor-Rama”, kazao je načelnik Ivančević o sastanku s federalnom ministricom okoliša i turizma Nasihom Pozder.

Razgovaralo se i dalekovodu od Prozora do Uskoplja i postojećege razvodnog postrojenja u Prozoru za koje se također mora uraditi studija utjecaja na okoliš.

I ovo je bila tema sa ministricom

Također je kazao da se moraju poštivati zakoni i Povelja europske unije u lokalnoj upravi i samoupravi, a to znači da se moraju uvažavati zahtjevi općine Prozor-Rama za izdavanje suglasnosti na okolišnu dozvolu.

Tijekom sastanka načelnik Ivančević je zahvalio ministrici Pozder na podršci za sanaciju zatvorene deponije Duška kosa i Eko-park preko Federalnog fonda za zaštitu okoliša.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar