Izbori 2020: Borba za prvog čovjeka u Prozor-Rami, Ljubuškom, Čitluku, Neumu i Livnu, ali i Kreševu i Odžaku

Izbori 2020: Borba za prvog čovjeka u Prozor-Rami, Ljubuškom, Čitluku, Neumu i Livnu, ali i Kreševu i Odžaku

Nakon što je svoje liste kandidat za načelnike/gradonačelnike i nositelje lista za Općinska, Gradska vijeća i Skupštine općina dan prije objavio HDZ BiH, svoje liste je jučer objavio i HDZ 1990.

Već na prvi pogled jasno je da će se ove dvije stranke, barem što se tiče hrvatskog političkog korpusa, u pojedinim mjestima biti oštri rivali u borbi za lokalnu vlast, no i da će djelovati jedinstveno u mjestima gdje je opravdana opasnost da bi mogli izgubiti. Primjerice u Stocu gdje će HDZ-ovog kandidata i aktualnog načelnika zajednički podržati, a u tom “lokalnom jedinstvu” pridružio im se i HSP BiH. – piše Dnevni.ba

MN: Najveće iznenađenje iz ‘Devedesetke’ u Čitluku

Najveće jučerašnje iznenađenje na listi HDZ 1990 je njihov kandidat za načelnika Općine Čitluk, mr. sc. Marko-Antonio Brkić, magistar društvenih znanosti i diplomirani kateheta iz Bijakovića, profesor Sveučilišta Hercegovina i nestranačka osoba.

Još zanimljivija informacija je da se radi o sinu cijenjenog profesora, prvog rektora Sveučilišta Hercegovina, i političara, pokojnog Milenka Brkića. Prof. Milenko Brkić je nakon smjene Stjepana Kljujića s dužnosti predsjednika HDZ-a BiH imenovan vršiteljem dužnosti predsjednika te stranke, a kasnije je bio obnoviteljem Hrvatske narodne zajednice (HNZ). No, prof. Marko Antonio Brkić je i brat Josipa Brkića, zamjenika ministra vanjskih poslova BiH i člana HDZ-a BiH.

Po mišljenju mnogih, dobrih poznavatelja političkih zbivanja u Čitluku, HDZ 1990 nije mogao istaknuti boljeg suparnika HDZ-ovom kandidatu Marinu Radišiću i aktualnom načelniku Općine Čitluk koji se bori za drugi mandat i gdje ova stranka oduvijek ima svoga načelnika.

Marko Antonio Brkić

“Prihvatio sam prijedlog za kandidaturu za načelnika općine Čitluk zbog uvjerenja da nam je svima dužnost, kad za to sazrije vrijeme, dati vlastiti doprinos izgradnji što snažnijeg demokratskog društva, s ciljem ostvarivanja brojnih potencijala i angažmana svih resursa koji nam stoje na raspolaganju. Općina Čitluk zaslužuje nakon 30 godina faze uspostavljanja demokracije prijeći u fazu demokratskog razvitka u kojoj će do kraja biti osnažene i ostvarene brojne prednosti koje Brotnjo ima u odnosu na druge lokalne sredine, u kojoj će Bijakovići i Međugorje kao mjesta posebnoga karaktera biti zaštićeni i na funkcionalan način uključeni u razvoj cijelog Brotnja, pa i cijele Hercegovine, u kojoj će mladi poduzetnici dobiti povjerenje i priliku koju traže u inozemstvu, kako bi mogli biti pokretači gospodarskog i socijalnog razvoja, u kojoj će Brotnjo biti prepoznato kao prostor održivog razvoja, u kojemu ima dovoljno mjesta za sve dobre ljude, u kojemu će biti prepoznata važnost obrazovanja, istraživanja i razvoja, jer se samo tako može postići vrijednost najvažnijeg resursa u razvoju lokalne sredine, a to je čovjek”, rekao je Brkić u svojoj prvoj izjavi kao kandidat na načelnika.

Marin Radišić

Njegova poruka daje novu dimenziju u nastupajućoj predizbornoj kampanji jer je naglasio kako mu je “namjera voditi pozitivnu kampanju, nikako rušiti ono što je već postignuto i izgrađeno trudom mnogih vrijednih pojedinaca, nego dograđivati na opću korist svih građana Brotnja i cijele Hercegovine”.

HDZ BiH ponovno će pokušati osvojiti Prozor-Ramu

Nediljko Rimac

Međutim, svakako će zanimljivo biti i pratiti borbu za vlast u ostalim lokalnim zajednicama. Primjerice u Livnu gdje su kandidati obje stranke liječnici –  kandidat za gradonačelnika HDZ-a BiH dr. Darko Čondrić, a HDZ 1990 dr. Nediljko Rimac, ali i Prozor-Ramu gdje je dugogodišnjem ‘Devedesetkinom’ načelniku dr. Jozi Ivančeviću protukandidat Ilija Petrović.

Ilija Petrović

Međutim, kao i uvijek, za Prozor-Ramu, općinu sa najvećim proračunom prema broju stanovnika, opravdano vodi se nova-stara bitka dva HDZ-a, a tamošnji načelnik dr. Jozo Ivančević već se MUP-u Republike Hrvatske potužio zbog sumnji u malverzaciju osobnim podatcima Ramljaka u Hrvatskoj i mogućnost izbornog inženjeringa. Do sada to je za najjaču bh. stranku s hrvatskim predznakom, HDZ BiH, bila neosvojiva utvrda

Jozo Ivančević

Sudeći prema kandidatima, i u Ljubuškom se čeka borba za svaki glas – aktualnom vršitelju dužnosti načelnika, mladom HDZ-ovcu Vedranu Markotiću, nakon odlaska u Hrvatski sabor dotadašnjeg gradonačelnika Nevenka Barbarića, HDZ 1990 suprotstavlja Radoslava Radišića, a u Neumu Ivu Bačića za načelnika općine protiv HDZ-ovog kandidata Dragana Jurkovića. Također u borbi za općinu Kreševo HDZ-ovac Renato Pejak ima protukandidata u Mati Barišiću iz HDZ 1990, a u Odžaku HDZ-ovka Nada Ćulap protiv ‘Devedesetkinog’ Drage Zečevića.

Darko Čondrić

No, ono što mnoge začuđuje je i to da ova stranka nema kandidate za gradonačelnika Širokog Brijega i Čapljine, pogotovo Čapljine gdje je jedno vrijeme imala vlast. Točnije, u Čapljini HDZ 1990 uopće nema svoje liste, tako da će ta stranka u sljedeće četiri godine faktički u Čapljini samo vegetirati čekajući neka bolja vremena ili, možda, smirivanje političkih (ne)prilika. ‘Devedesetka’ nema svoje kandidate ni za načelnika općine u Ravnom i Posušju, kao ni u Domaljevcu.

/Izvor: Dnevni.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing