• Veze sa Sinjom
  • Veze sa Sinjom
  • Veze sa Sinjom
  • Veze sa Sinjom
  • Veze sa Sinjom

Veze sa Sinjom

Ramljaci nikad nisu zaboravili da je dio njihovih pradjedova ostao u Cetinskoj krajini. I Sinjani su ostali svjesni svoga podrijetla i vezanosti za Ramu.

U Sinju se od 14. do 16. kolovoza 1887. godine slavila dvjestogodiš­njica doseljenja naroda u Cetinu. Proslava je bila dobro pripravljena i u njoj je sudjelovalo 26 do 30 tisuća ljudi. Tom prigodom izgrađena je i “spomen crkva na vrh starog grada” Na proslavi su sudjelovali predstav­nici Franjevačke bosanske provincije definitor Mihaljević, iz ramskog samostana fra Bono Milišić, kojega su Sinjani posebno apostrofirali, a u izvještaju se posebno ističe njegov odgovor: “Ovi odvrati na zdravicu O. Gvardijana Čačića tako krasno, da su svi stotina uzvanika ostali zapanjeni”.

Iz Sinja su 15. svibnja 1966. stigla četiri autobusa sa sedam fratara i pet časnih sestara koji su donijeli ploču kao uspomenu svoga hodočašća prvotnoj crkvi gdje se čuvala slika Gospe kao “Majke od milosti”. Nažalost, ramski svijet je saznao za dolazak Sinjana samo dan prije, a već su bile zakazane četiri mise na grobljima pa nije došlo do većeg susreta Sinjana i Ramljaka. Sinjani su se ispovjedili i pričestili te se poslije podne vratili u Sinj.

Kad se u Sinju 1. listopada 1966. slavila 250­‑obljetnica krunjenja slike Gospe Sinjske Majke od milosti i oslobođenja od turskog ropstva, iz Rame je išlo veliko hodočašće. Žene su išle u narodnoj nošnji, a i poneki muškarci. Hodočasnike je vozilo pet autobusa i sedam osobnih automobila. Zabilježeno je da je išlo 250 osoba. Sinjani su primili Ramljake kao najrođenije. “Otimali se tko će više primiti na konak. I pogostili su ih kao svoje rođake. Naši su htjeli platiti, ali nitko ništa nije htio uzeti. Nije se uspjelo ni pod jastuk tutnuti koju paru”, piše fra Kazimir Ivić. S pukom je išao gvardijan fra Eduard Žilić, dvojica kapelana fra Vinko Petrović i fra Vjekoslav Zeba, te prozorski župnik vlč. Vlado Jurjević. Ramski se puk ispovjedio i pričestio i nakon zajedničke mise posjetio staru tvrđavu te se kući vratio oduševljen.

 

Fra Ljubo Lucić, Rama kroz stoljeća

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar