Izbori u Beogradu: Vučićev SNS proglasio pobjedu

Izbori u Beogradu: Vučićev SNS proglasio pobjedu

U 17 beogradskih općina u nedjelju navečer zatvoreno je 1.185 biračkih mjesta na kojima je 1,606.693 birača moglo birati između 24 izborne liste. Preliminarni rezultati izbora pokazuju da Vučićeva lista uvjerljivo vodi.

Predsjednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić oko 22 sata izjavio je da je stranka na čijem je čelu ostvarila najbolji rezultat ikada u Beogradu.

“Suočavali smo se s neistinama, trikovima, a bilo je minimalno neregularnosti danas. Nemam ništa protiv koalicije sa SPS, ali odlučit će ljudi na listi. O gradonačelniku za 50-ak dana”, kazao je Vučić.

Ranije je šef Demokratske stranke Dragan Šutanovac izjavio je da je koalicija “Da oslobodimo Beograd” ostvarila vrlo loš rezultat na izborima i da će se sljedećih dana na stranačkim tijelima razgovarati o odgovornosti.

Vojin Biljić, prvi na listi koalicije “Dosta je bilo i Dveri”, rekao je da je bilo puno kršenja izbornih procesa i pretnji, i da su izbori u Beogradu bili neregularni i nasilni.
Izlaznost oko 51 posto

Prema posljednjim podacima od 19 sati izlaznost je bila 48,2 posto što je približno predizbornim procjenama da bi izlaznost do zatvaranja birališta u 20 sati mogla biti oko 51 do možda čak i 57 posto, što bi značilo da je na lokalnim izborima sudjelovalo između 810.000 i 910.000 ljudi.

Analitičari procjenjuju da bi konačna izlaznost mogla biti do 52 posto.

Za 110 budućih vijećnika Skupštine Beograda u izbornoj utrci bile su 24 liste, a predizborne ankete najveće šanse za pobjedu davale su listi SNS srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Promatrači, građanske udruge i organizacije tijekom dana procijenile su da je na oko šest posto biračkih mjesta bilo neregularnosti, pogrešno primijenjene izborne procedure do fizičkih napada koji su prijavljeni policiji, ali više detalja za sada nije poznato.

Jedan od vodećih kandidata oporbe, nekadašnji gradonačelnik Dragan Đilas, ocijenio je današnje izbore “najnepoštenijim do sada”, rekavši kako su “postojali fantomski Beograđani”.

“Da budemo svjesni u kakvoj zemlji živimo i kakva je borba pred nama”, citiraju beogradski mediji prve Đilasove izjave po zatvaranju birališta.

“Od sutra ćemo pozvati sve ljude koji žele promjenu u borbu za izbore koji slijede…. Aleksandre Vučiću, trebat će nam manje vremena nego što je tebi trebalo da mene smijeniš”, poručio je Đilas predsjedniku Srbije čija je SNS na izborima prije četiri godine osvojila većinu u gradskom parlamentu i smijenila ga.

(Izvor: HINA)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar