• Izdvojeni događaji kroz 2018. godinu
  • Izdvojeni događaji kroz 2018. godinu
  • Izdvojeni događaji kroz 2018. godinu
  • Izdvojeni događaji kroz 2018. godinu
  • Izdvojeni događaji kroz 2018. godinu
  • Izdvojeni događaji kroz 2018. godinu
  • Izdvojeni događaji kroz 2018. godinu
  • Izdvojeni događaji kroz 2018. godinu
  • Izdvojeni događaji kroz 2018. godinu
  • Izdvojeni događaji kroz 2018. godinu
  • Izdvojeni događaji kroz 2018. godinu
  • Izdvojeni događaji kroz 2018. godinu
  • Izdvojeni događaji kroz 2018. godinu

Izdvojeni događaji kroz 2018. godinu

Izdvojili smo nekoliko događaja objavljenih na Ramskom vjesniku koji su obilježili 2018. godinu

  • Općinsko vijeće Prozor- Rama: Tisuću maraka za treće i svako sljedeće novorođeno dijete

Na 14. sjednici općinskog vijeća Prozor-Rama održanoj  usvojen je Prijedlog Odluke o dodjeli jednokratne novčane pomoći za novorođeno dijete i ona će u ovoj godini iznositi 500 KM za prvo, 700 KM za drugo i 1.000 KM za treće i svako sljedeće dijete.

  • Održana Izvanredna sjednica Općinskog vijeća Prozor-Rama

Na izvanrednoj sjednici Općinskog vijeća Prozor-Rama, održanoj  13.02.2018., vijećnici su jednoglasno podržali Prijedlog Odluke o davanju Suglasnosti na prijedlog Sporazuma o utvrđivanju i reguliranju plaćanja iznosa naknade sukladno članku 6. Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakomulacijskih objekata s JP „Elektroprivreda“ BiH i davanje Suglasnosti općinskom načelniku za potpis Sporazuma.

U Sporazumu se, među ostalim, navodi da sporazumne strane suglasno utvrđuju da, zaključno s danom 31.12. 2017. godine, na ime razlike naknade i usklađivanja naknade temeljem kriterija potopljene površine i temeljem kriterija prikupljene vode, JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo duguje općini Prozor-Rama ukupan iznos 4.684.815,79 KM.
JP Elektroprivreda BiH d.d.- Sarajevo se obvezuje da iznos razlike naknade od 4.398.640,42
KM uplatiopćini Prozor-Rama na sljedeći način:
– 50 % u roku od 8 (osam) dana od dana obostranog potpisivanja ovog Sporazuma u
iznosu od 2.342.407,90 KM,
– ostalih 50 % u 4 jednaka mjesečna obroka po 685.601,97 KM počevši od prvog
mjeseca koji slijedi mjesecu potpisivanja ovog Sporazuma i to do 15. u tom mjesecu.

Jozo Ivančević, načelnik općine Prozor/Rama, na osnovu suglasnosti OV Prozor/Rama, potpisao je sporazum s Elektroprivredom (EP) BiH o otvrđivanju i reguliranju plaćanja iz nosa naknade prema članku 6.  Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata.

U sporazumu se, između ostalog, navodi da sporazumne strane suglasno utvrđuju da, na ime razlike naknade i usklađivanja naknade temeljem kriterija prikupljene vode, JP EP BiH d.d. Sarajevo duguje Općini Prozor/Rama ukupno 4.684.815 KM.

 

 

  • Dom za starije i nemoćne na Šćitu i njegovi problemi

Nakon brojnih spekulacija, pregovora i zadnje sjednice Općinskog vijeća Prozor-Rama kada je bilo riječi i o Domu za starije i nemoćne „Rama“ na Šćitu načelnik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević uputio je priopćenje za javnost u kojem još jednom javnost upoznaje sa problematikom Doma. U priopćenju se kaže:

Općina Prozor – Rama  cijelo vrijeme od donošenja Odluke o osnivanju  do danas dokazuje  da je projekt JU Dom za stare i nemoćne osobe Rama od velikog značaja za Općinu. Sukladno tomu, u taj projekt  Općina je  uložila 1.830.892,00 KM, kao i dala namjensku donaciju HU Kuća Mira za potrebe Doma u iznosu od 350.000,00 KM, sve kroz dogovore sa legitimnim predstavnicima Kuće mira kao drugog suosnivača. Zajednički smo se trudili osigurati sredstva kao donacije od drugih institucija.  Pročitajte više…

 

 

 

 

  • Osnovna škola fra Jeronima Vladića Ripci svečano obilježila Dan škole

Učenici i djelatnici Osnovne škole fra Jeronima Vladića Ripci 02.03.2018.   prigodnim su programom obilježili Dan škole, a ujedno i dvije značajne obljetnice.

Naime, prije 170 godina rođen je znameniti ramski franjevac fra Jeronim Vladić po kojemu je 1991. godine škola dobila ime. Druga značajna obljetnica jest preseljenje iz stare škole (koja se do 1967. godine nalazila na Šćitu) u novu školsku zgradu.

  • Za stipendije studentima općina Prozor – Rama za akademsku 2017./2018. godinu isplatila 282.000,00 KM

Općina  Prozor-Rama za akademsku 2017./2018. godinu, dodijelila je 188 stipendija sa iznosom od 1.500 KM po stipendiji koji se isplaćivao kroz deset mjeseci. Te je prema tome za stipendije izdvojeno 282.000,00 KM.

 

 

 

 

 

  • Infrastruktura
  1. Modernizacija CS Krupić, izgradnja nove klorne stanice Krča i nadzornog upravljačkog sustava, izgradnja vodovoda za Ometala, Lapsunj, Družinoviće, Šlimac te izmjena azbestnih cijevi na glavnom cjevovodu za naselja po obodu Ramskog jezera

Izvođači radova  su JV: JKP “Vodograd” d.o.o Prozor-Rama, “Putovi” d.o.o. Grude i “Controlmatik” d.o.o. Mostar.

Vrijednost ugovorenih radova sa PDV-om je 2.656.370,00 KM od čega je osigurano iz EIB-a 1.977.627,47 KM, a iz Proračuna općine Prozor-Rama 678,742,53 KM.

Rekonstrukcija i izgradnja vodovoda za naselja Družinoviće, Šlimac, Lapsunj i Ometale u općini Prozor-Rama u vrijednosti od 3.413.951,30 KM sa PDV-om.

Radovi  obuhvaćaju rekonstrukciju glavnog traansportnog cjevovoda u dužini 2.390 metara, izgradnju dionice 2 u dužini od 5.073 metra.  Tu je također i izgradnja dovodnih cjevovoda od glavnog transportnog cjevovoda do rezervorara Družinovići u dužini 963 metra, Ometala 121 metar, dovodni cjevovod  od GTC do crpne stanice Šlimac u dužini 2.695 metara te potisni cjevovd u dužini 355 metara.

Započela je zamjena glavnog azbestnog cjevovoda za naselja na obodu Ramskog jezera.

Izvođači radova su JV: „Putovi“ d.o.o. Grude, „Livnoputovi“ d.o.o i JKP „Vodograd“ Prozor-Rama.

 

  1. Nastavak izgradnje lokalnih putova, sufinanciranje regionalnih cesta, izgradnja svlačionice za HNK Rama

I u 2018. godini nastavljeni su brojni infrasturkturni projekti izgradnje i rekonstrukcije lokalnih cesta: put na Goricu, Kućane, Rumboci, završetak radova prema farmi „Galić“, kroz Gmiće…

Izgrađene su moderne svlačionice za HNK Rama.

Općina Prozor-Rama sa 200.000 KM financira radove  sanacije regionalne ceste R 418 putne dionice  „Pećine“ To je bila prva  investicija HNŽ-a u putove na području općine Prozor-Rama od smjene Ilije cvitanovića sa mjesta ministra prometa u lipnju 2014. godine.

Nažalost, dionica nije završena u predviđenom roku zbog kašnjenja izvođača.

 

 

 

 

  • Svjetsko nogometno prvenstvo i navijačko „ludilo“ u Rami

Nogometno navijačko „ludilo“ nije mimoišlo Ramu. Svjetsko nogometno prvenstvo Rusija 2018. kroz lipanja i srpanj okupiralo je svijet. U općini Prozor-Rama prvenstvo se pratilo intenzivno. Skupina navijača iz Rame organizirano je otputovala u Rusiju. Svaka utakmica reprezentacije Hrvatske posebno je proživljana i slavljena u domovina, ugostiteljskim objektima i na ulicama u Prozoru. Nakon finalne utakmice protiv Francuske slavilo se kao da je Hrvatska prvak svijeta. Iako je slavalje bilo veliko sve je proticalo u redu.

Na mjesec dana zaborvaljeni su svi problemi i disalo se kao jedan.

 

 

  • Župa Uzdol obilježila 25. obljetnicu žrtava

Župa Svetog Ivana Krstitelja Uzdol u petak, 14. rujna 2018. godine obiljžila je 25. obljetnicu svojih žrtava.

Misu je predvodio dr. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH.

Da podsjetimo, na Uzdolu na blagdan Uzvišenja svetog Križa 14. rujna 1993. godine Armija BiH je počinila zločin nad 29 civila i 12 pripadnika HVO-a. Za ovaj zločin počinitelji nisu kažnjeni, a pred Sudom BiH u odjelu za ratne zločine vodi se postupak po zapovjednoj odgovornosti protiv Envera Buze koji je komandovao Samostalnim prozorskim bataljonom koji je izravno sudjelovao u akciji na Uzdol.

Ni ova obljetnica nije mogla proći bez politikanstva i naslikavanja hrvatskih političara. Upravo su oni zauzeli počasna sjedala i prve redove na misi dok su starije osobe i bliža rodbina poginulih ostali po strani. Umjesto počasti žrtvama, odavana je čast samima sebi.

 

  • Opći izbori i „komšićtrend“

U BiH su 7. listopada 2018. godine održani opći izbori koji su ovoj državi dodali dodatnu nestabilnost i nesigurnost.

U Republici Srpskoj ostao je dominanstan Milorad Dodik sa svojom svitom. U Federaciji BiH pobjedu su ostvarile stranke SDA i HDZ BiH koja je dosta gorkog okusa. SDA je pojedinačno najuspješnija stranka, ali nije formirala vlast u mnogim županijama. HDZ BiH i HNS su među Hrvatima ostvarili daleko najbolje rezultate. Međutim, koliko god je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović uspio Željkom Komšićem mobilizirati birače, ipak, legalno, ali ne i legitimno je za hrvatskog člana predsjedništva izabran Željko Komšić koji je od sada kriv za sve tegobe Hrvata.

Na pusta predizborna obećanja neće se nitko osvrćati, jer tu je „dežurni krivac“ Komšić.

Ipak bi dobro bilo osvrnuti se i analizirati kako je za hrvatskog člana predsjedništva BiH izabran Ivo Miro Jović, što se dogodilo kada je prvi i drugi put izabran i čijim glasovima Željko Komšić.  Reakcije su bile zanemarive. Dobro bi bilo pozabaviti se pitanje odgovornih za potpisivanje Daytonskog mirovnog sporazuma iz kojeg su proizišli svi izborni marifetluci, aktivno sudjelovanje u vlasti hrvatskih stranaka od tog sporazuma i njihovo nijemo promatranje sve do zadnjih izbora kada se povrijedio ego vođe. Vlas još nije formirana izuzev nekoliko županija, a kada će država i federalna još se ne zna. I što sada?

  • Sud u Mostaru presudio da županija mora općini Prozor-Rama isplatiti 2.508.799,78 KM

Općinski sud u Mostaru je 17.10.2018. godine donio presudu u kojoj stoji da HNŽ mora općini Prozor-Rama izvršiti povrat isplaćenih sredstava u iznosi od 2.508.799,78 KM uz sudske troškove.

Prema presudu Ustavnog suda  F BiH od 22.05.2012. Skupština Hercegovačko-neretvanske županije je morala izvršiti usklađivanje Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju u roku od šest mjeseci sa Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi. Tim zakonom bi se osigurala sredstva za prijevoz učenika i djelatnika osnovnih škola kao i materijalne troškove škola.

Općina Prozor Rama je podnijela tužbu za naknadu isplaćenih troškova za prijevoz učenika i materijalne troškove za razdoblje od 01.01.2011. do 30.11.2013. godine i to za prijevoz učenika 1.663.588,59 KM, a za materijalne troškove 853.130,48 KM i to sve sa zateznom kamatom od 03.12.2013. godine.

Općinski sud u Mostaru je 17.10.2018. godine  donio PRESUDU u kojoj je tuženik (HNŽ) dužan tužitelju (općina Prozor-Rama) isplatiti dugovanja u roku od 30 dana.

Očekivati je da će se županija žaliti, ali i da općina Prozor-Rama neće odustati od svojih zahtjeva.

 

  • Obljetnica izgradnje HE Rama: U Prozoru održan Međunarodni znanstveno-stručni skup i predstavljen zbornik radova “Rama 1968.”- od iseljavanja do integracije”

U dvorani Doma kulture u Prozoru 07.12.2108. je održan Međunarodni znanstveno stručni skup pod nazivom “Rama 1968. – od iseljavanja do integracije”.

Općina Prozor-Rama organizirala je ovaj skup povodom obilježavanja 50. obljetnice od iseljavanja Ramljaka zbog izgradnje i puštanja u pogon HE Rama, želeći na taj način dati doprinos  u traženju primjerenog odgovora na fenomen iseljavanja iz Rame, ne samo 1960-ih godina, kada se zbog izgradnje HE Rama i potapanja najplodnijih područja Gornje Rame dogodilo jedno od velikih povijesnih ramskih iseljavanja, nego i u traženju odgovora na iseljavanje Rame u današnjem vremenu.

Na skupu je predstavljeno 25 stručnih radova vezanih za ovu tematiku.

Svi radovi objedinjeni su u Zbornik istoga naziva, koji je predstavljen nakon završetka znanstvenog skupa.

O Zborniku su govorili dr. Pero Sudar, pomoćni biskup Vrhbosanske nadbiskupije; mr.sc. Anto Ivić iz Mostara; dr.sc. Ivo Lučić, samostalni istraživač i novinar iz Zagreba i fra Tomislav Brković, koji je uz Ivana Markešića, urednik Zbornika.

  • Usvojen Proračun za 2019. godinu

Na prijedlog načelnika dr. Joze Ivančevića i njegovih službi Općinsko vijeće Prozor-Rama već niz godina usvaja Proračun prije početka godine. Proračun za 2019. godinu  usvojen je na 23. sjednici, 20.12.2018. godine u iznosu od  26.926.500 KM. Prije usvajanja Prijedloga proračuna za 2019. godinu održana je Javna rasprava.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar