Izetbegović nakon sastanka: ”Rješenje je da se HDZ povuče”

Izetbegović nakon sastanka: ”Rješenje je da se HDZ povuče”

Predstavnici HDZ BiH i SDA sastali su se direktoricom pri Europskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst i specijalnim izaslanikom Ministarstva vanjskih poslova SAD-a Matthewom Palmerom.

”Imam osjećaj da se vrtimo u krug i po meni je jedino rješenje da HDZ BiH odustane”, rekao je u izjavi nakon sastanka sa izaslanstvom SAD-a i EU lider SDA Bakir Izetbegović.

Dodao je kako se uzda u sastanak Neumu gdje će biti prisutni predstavnici većine parlamentarnih stranaka. Kaže kako očekuje da se tu napravi pomak uz dozu odgovornosti.

Nakon prvih današnjih obaveza cijela svita stranih i domaćih pregovarača seli se u Neum, gdje se u zatvorenom farmatu namjerava okončati cijeli proces dogovora o izbornoj reformi

Večeras je u Neumu planirana uvodna večera, a u narednim danima američki i EU diplomati izložit će svoje posljednje argumente u želji da približe stavove političkih lidera.

“Gdje je izlaz? To je spremnost, eventualna, HDZ-a i HNS-a da shvate da nemaju pravo na veto i blokadu 100% tema koje se odnose na FBiH jer u ovom času to rade, blokiraju Federaciju BiH”, rekao je. Kaže da, ukoliko bude te spremnosti da zaista štite, možda preciznije definirani vitalni interes hrvatskog naroda, a da ne sprečavaju volju većine u federalnom parlamentu, može se naći rješenje i za sve ostalo.

“Prijedlozi HDZ-a sada su tri koraka unatrag. Treba shvatiti da ne mogu predstavnici Hrvata raditi ovo što rade već tri godine ili kada je u pitanju Ustavni sud već dvije godine”, istakao je.

Izetbegović je rekao da stranci nisu predstavili nikakav papir s prijedlozima, osim onoga što je Venecijanska komisija od prvog dana na tome da se brišu etnički prefiksi i da bez toga nema implementacije presuda Europskog suda za ljudska prava

“HDZ se odupire, ali mislim da neće moći ostati na tome. Ako ne bude dogovora, izbori će biti po sadašnjem zakonu. Morat će pristati, neće valjda uraditi i tu stvar, neće valjda dokinuti pravo građanima na izbore. Ne vjerujem da će se HDZ u to upustiti”, kazao je.

Što se tiče prijedloga Milorada Dodika da se zakonski zabrani i nazivanje entiteta, grupa i pojedinaca genocidnim i da je to uslov RS-a za povratak u institucije BiH, Izetbegović je rekao: “Dodik traži način da se vrati u Parlament BiH, Vijeće ministara.. I to je dobro, mi to podržavamo. Mi nikada nismo jedan narod, npr srpski, nazivali genocidnim, niti smo Republiku Srpsku zvali tako. Prihvatili smo je u Dejtonu 1995, goidine, ali znamo što je prethodilo. Dogodio se genocid i u njega je bila involvirana vojna i politička struktura koja će uspostaviti RS. Ali nemamo namjeru vrijeđati entitete i narode. Tako da ovo jeste jedan izlaz. Oni koji prave probleme i blokade zaslužuju sankcije, a oni koji se trude i ulažu napore ne zaslužuju sankcije”.

Prokomentirao je i izjave da je FBiH neuspješna i komplicirana, a RS uspješna

“To nije točno. FBiH sa svojom kompleksnošću ima trostruko veće pribiranje neizravnih poreza, dakle potrošnja je trostruko veća. Potrošnja goriva, dakle industrije, je četiri puta veća nego u RS-u. FBiH je manje zadužen i uspješniji entitet od Republike Srpske”, kazao je.

Izetbegović i Čović ranije stavljali imperativ na popravljanje odnosa

Podsjetimo, nešto ranije je Izetbegović na radnom sastanku s predsjednicima i članovima Gradskog  i Županijskog odbora SDA u Mostaru poručio da je optimist te kazao da će učiniti sve učiniti sve da se jedno neprirodno stanje, gdje su se ponovo pokvarili odnosi Hrvata i Bošnjaka, mi s njima ili oni s nama, popravi, jer to je jako štetno i za BiH i Hrvatsku.”

Čović je također ranije pozivao na otopljavanje političkih odnosa između Bošnjaka i Hrvata, navodeći da je to strateško pitanje. “Smatram to ključnim preduvjetom za relaksiranje odnosa i politike Bošnjaka i Hrvata u FBiH, a da onda zajedno s partnerima iz RS-a pokušamo naći neki izlaz koji će omogućiti da institucije BiH koliko-toliko normalno funkcioniraju”, govorio je Čović.

Idućih pet tjedana ključno

Čović je studenom 2021. godine istaknuo da tri konstitutivna naroda i njihova prava moraju biti potpuno istovjetni kako bi se spriječilo svaki oblik diskriminacije te govorio: “Ključno je dovršiti izmjene Izbornog zakona u 2021. godini. Konstitutivni narodi moraju biti jednaki u pravima i zastupljenosti, nužna je nediskriminacija.“

Davne 2011. godine, ali ne toliko davne, Čović je pred delegacijomHrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine (HNSBiH) u Švicarskoj kazao da je njegov cilj treći entitet u BiH, a da se do njega dolazi preko izborne reforme. Mnogi mu stoga spočitavaju da je upravo to cilj njegovih dosadašnjih blokada i insistiranja na izbornom zakonodavstvu po mjeri HDZ-a, a uz asistenciju pojedinih predstavnika međunarodne zajednice.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar