Izetbegović o Pelješkom mostu

Izetbegović o Pelješkom mostu

“Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, na jučerašnjem sastanku sa predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, iznio je stavove koji su suprotni službenim stavovima Predsjedništva BiH”, priopćeno je iz kabineta Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH ispred bošnjačkog naroda.

Iz Izetbegovićevog ureda se, dalje, navodi:
“Postupajući na taj način, Čović je doveo u zabludu i bosanskohercegovačku i hrvatsku javnost. Nije istinita tvrdnja da „što se tiče institucija BiH, nema nikavih formalno-pravnih smetnji za izgradnju Pelješkog mosta“. Stvari su upravo obrnute. Podsjećamo Dragana Čovića na službeni stav Predsjedništva BiH iz 2007. godine, koji je jednoglasno usvojen i koji  glasi: „Bosna i Hercegovina je protiv izgradnje mosta do rješavanja otvorenih pitanja vezanih za identificiranje morske granične crte između dvije države“. O navedenom stavu su tada obaviješteni i najviši dužnosnici Republike Hrvatske”.

Izetbegović ističe da “Dragan Čović, kao trenutni predsjedavajući Predsjedništva BiH, ima ustavnu obvezu da zastupa službene stavove i interese BiH te da “svako drugačije postupanje predstavlja zloupotrebu službenog položaja”.

“Nedopustivo da predsjedavajući Predsjedništva BiH, umjesto obvezujućeg zastupanja interesa BiH, zastupa interese druge države i nastoji opravdati postupke Hrvatske koji predstavljaju udar na suverenitet BiH i u suprotnosti su sa Konvencijom UN-a o pravu mora i dugoročnim interesima BiH”, priopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing