Izglasan novi zakon o MIO/PIO

Izglasan novi zakon o MIO/PIO

Predstavnički dom Parlamenta FBiH sa 53 glasa za, 20 protiv i jednim suzdržanim prihvatio je danas novi zakon o MIO/PIO. Ukoliko ga sutra prihvati i većina delegata Doma naroda, ovaj dugo najavljivani reformski zakon bit će konačno usvojen.

Ovim zakonom bi se, prema riječima predlagača resornog ministra Veska Drljače, trebala uvesti stabilnost i redovnost isplate mirovina. Zakon predviđa novi bodovni način obračuna mirovina, te trezorsko poslovanje mirovnskog fonda. Visina mirovina zavisit će od staža osiguranja i uplaćenih doprinosa. Ukoliko ovaj zakon sutra podrži i Dom naroda predviđeno je da stupi na snagu 1. lipnja ove godine.

Inače, prema Ažuriranom akcionom planu za provedu Reformske agende ovaj zakon je trebao biti usvojen još u razdoblju  između listopada i prosinca 2015. godine.

Foto: Dženan KRIJEŠTORAC - Poslanici podržali novi zakon o PIO
Foto: Dženan KRIJEŠTORAC

Na ovaj zakon uložen je ukupno 91 amandman izaslanika, Vlada ih je odbila sve, a niti jedan nije dobio podršku ni prilkom glasovanja na današnjoj sjednici.

Među odbijenim amandmanima je i onaj SDP-a BiH kojim se predviđala i zajamčena mirovine, te amandman Jasmine Zubić (SDP) kojim bi se osigurao  pravo na obiteljsku mirovinu  udovicama šehida i poginulih branitelja sa 45 godina starosti, umjesto propisanih 50 godina.

– Prema podacima kojim raspolažu braniteljske  organizacije 72 žene udovice šehida, izgubit će pravo na mirovinu  nakon završetka školovanja njihove djece. Da je ovaj amandman prihvaćen njima bi bilo omogućeno da ostvare pravo na mirovinu odmah nakon završetka školovanja djece i da ne postanu socijalni slučajevi do ispunjenja uvjeta, odnosno navršenja 50 godina života kako je to predviđeno u prijedlogu ovako podržanog zakona, pojasnila je Zubić, nakon što većina zastupnika  nije prihvatila ovaj amandman.

Oslobođenje

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar