Izglasana Uredba o doseljavanju radnika sa Zapadnog Balkana u Njemačku

Izglasana Uredba o doseljavanju radnika sa Zapadnog Balkana u Njemačku

Izglasana Uredba o doseljavanju radnika sa Zapadnog Balkana u Njemačku

Njemački Bundesrat većinom glasova upravo je prihvatio prijedlog Vlade Njemačke o uvođenju kvote od 25 tisuća radnih dozvola na godišnjem nivou za nekvalificiranu radnu snagu sa zapadnog Balkana.

 

Ovim glasovanjem uredba Vlade Njemačke, nakon objavljivanja u Službenom glasniku, stupa na snagu, a počet će važiti od 1. siječnja, nakon što trenutna uredba stupi van snage. Ujedno, prihvaćen je prijedlog Vlade da se važenje uredbe vremenski ograniči do kraja 2023. godine.

Tijekom glasovanja odbijen je prijedlog četiri njemačke savezne države da se kvota od 25 tisuća potpuno ukine, te omogući njeno neograničeno važenje.

Inače, radnici sa zapadnog Balkana u Njemačku dolaze po osnovu tri različita osnova. Jedna osnova je spomenuta uredba, koja omogućava zapošljavanje radnika bez diploma.

Druga osnova je Zakon o doseljavanju stručne radne snage, usvojen proljetos, koji omogućava olakšanu proceduru za doseljavanje potrebnih kvalificiranih radnika, bilo sa zanatskom ili tehničkom srednjom školom ili fakultetskim obrazovanjem iz oblasti tehničkih nauka. Jedini izuzetak su informatičari, za koje ne treba diploma već dokaz o radnom iskustvu.

Treća osnova je doseljavanje medicinskog osoblja i njegovatelja, obzirom da Njemačka ima velike potrebe i deficite u ovoj oblasti. Uredba o doseljavanje nekvalificirane radne snage posebno je interesantna njemačkim građevincima, koji se putem Udruženja poslodavaca Njemačke žale da za nekoliko godina neće imati dovoljno radnika, te da je uvoz radne snage od vitalne važnosti za njihovu branšu.

 

Nekvalificirane radnike traži i turistička branša, ali je potražnja za njima uslijed korone opala.

 

Njemački mediji ističu da korona nije smanjila potrebu za radnom snagom, a usvajanjem stimulativnog paketa za pomoć europskom gospodarstvu, očekuje se nagli rast tijekom sljedeće godine koji bi, kako je rečeno mogao biti ugrožen ako ne bude bilo dovoljno radnika.

Njemački gospodarstvenici su se, također, žalili da procedure za dovođenje radnika traju veoma dugo, a na ovaj problem ukazivali su i građani BiH koji su tražili radne dozvole u Veleposlanstvu Njemačke u Sarajevu. Ovaj problem je bila osnova činjenice da je godišnje u Njemačku otišlo tek 29 tisuća nekvalificiranih radnika. Obzirom da je Njemačka najavila širenje kapaciteta u konzularnim odjeljenjima, ako bude ukinuta kvota od 25 tisuća, može se očekivati procesuiranje znatno većeg broja radnika.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar