Izložba slika Đure Sedera u Umjetničkoj galeriji BiH

Izložba slika Đure Sedera u Umjetničkoj galeriji BiH

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, od 10. prosinca do 8. siječnja 2016. godine, bit će predstavljen ciklus slika Đure Sedera iz Zbirke Franjevačkog samostana Rama-Šćit.

Iako se taj dio Sederovog opusa zasniva na sakralnim motivima, suočeni s njim, može se primijetiti da je podjela na religiozni i nereligiozni segment irelevantna, kako napominje Mirko Jozić u katalogu koji prati tu izložbu. Đuro Seder, bez obzira na motiv, u svom slikarstvu ostaje dosljedan sebi.

Đuro Seder, rođen 1927. godine u Zagrebu, jedan je od najistaknutijih suvremenih hrvatskih slikara. Svoje stvaralaštvo predstavio je vrlo je slikovito u katalogu koji je pratio njegovu samostalnu izložbu u Galeriji suvremene umjetnosti u Zagrebu 1981. godine:“Glasam za slikarstvo koje se ne boji sebe: intuicije, zamaha, nepredviđenosti. Koje se ne boji poticaja iz tradicije. Koje ne robuje čistunstvu i besmislenoj dosljednosti. Koje, ako hoće, bez grižnje savjesti uzima “figurativni motiv” kao poetski pretekst slikanja. Za slikarstvo koje se ne stidi emocija. Koje oslobađa energiju. Koje voli bogatstvo kromatskog događanja. Koje voli magmu pigmenta… Riječju: Glasam za slikarstvo koje bi značilo jednu afirmativnu i spontanu MOGUĆNOST SLIKE danas, skeptičnoj i defetističkoj NEMOGUĆNOSTI SLIKE usprkos!”

Otvaranje izložbe slika Đure Sedera iz Zbirke Franjevačkog samostana Rama-Šćit bit će otvorena danas u 19.00 sati u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Dnevnik.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar