Izmjene Izbornog zakona samo u skladu sa postojećim Ustavom

Izmjene Izbornog zakona samo u skladu sa postojećim Ustavom

Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH je danas u Sarajevu održala sjednicu na kojoj je razmatrala nastavak rad na izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH i Zakona o financiranju političkih stranaka.

Član Interresorne radne grupe Halid Genjac je nakon sjednice izjavio novinarima da mogu raditi izmjene Izbornog zakona koje su usklađene s postojećim stanjem ustava i BiH i entiteta.

Podsjetio je da ima niz presuda međunarodnih sudova koje zahtijevaju promjene Ustava i, na osnovu toga, izmjene Izbornog zakona BiH.

– Mi takve izmjene Izbornog zakona ne možemo raditi dok se ne osigura izmjena Ustava. Mi možemo raditi trenutno samo u skladu s postojećim stanjem ustava – naveo je Genjac.

Pojasnio je da to znači da će, ukoliko bude u međuvremenu promjena Ustava primjerice na provođenju presude „Sejdić-Finci“, to primjeniti u izmjenama Izbornog zakona.

Genjac ističe da ima niz stvari koje se, i pored toga, mogu u Izbornom zakonu mijenjati i trebaju se mijenjati, „kao što je na primjer pitanje popune Kluba srpskog naroda u Parlamentu Federacije BiH, zatim niz tehničkih pitanja koja treba da poboljšaju izborni proces“.

Kaže kako misli da ono što se usaglasi do godišnjih odmora ima izgleda da bude prihvaćeno i u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Po njegovim riječima, sve nakon toga dloazi u „vruću zonu“ priprema za izbore i predizborne kampanje i „tada se već, pod takvom ‘temperaturom’ vrlo teško usaglašavaju izmjene Izbornog zakona“.

Član Interresorne radne grupe Bariša Čolak kaže da se Interresorna radna grupa mora baviti svim važnim pitanjima izbornog zakonodavstva koja su zapreka da, prvo, na vrijeme implementiraju izborne rezultate, a drugo „da više nemamo ovakve krize kao što smo imali do sada“.

– Mislimo na konkretno izbor članova Predsjedništva BiH i izbore za Dom naroda Federalnog parlamenta. U tom smislu imamo i dvije odluke, odnosno imamo odluku Ustavnog suda kad je riječ o izaslanicima za Dom naroda, a imamo također i poresudu Evropskog suda za ljudska prava kad su u pitanju izbori za Predsjedništvo BiH. Imamo i Odluku Ustavnog suda BiH kada je u pitanju Mostar – podsjetio je Čolak.

Istaknuo je da „imamo vrlo značajna pitanja koja moramo riješiti“.

– Ima i drugih pitanja, ali mislim da je najvažnije riješiti ona pitanja koja će onemogućiti dalju političku nestabilnost u ovoj državi, nego obrnuto, doprinijeti političkoj stabilizaciji i pravnoj sigurnosti u ovoj državi – naveo je Čolak.

Dodao je da mogu sad, u ovoj fazi, ako mijenjaju izborno zakonodavstvo, samo promijeniti ono što je u sladu s Ustavom.

– Ako bismo htjeli ići dalje, što je nužno raditi, i provedbu presuda Evropskog suda, onda prethodno moramo napraviti određene intervencije u Ustavu kako bi onda rješenja iz izbornog zakonodavstva bila sukladna Ustavu – zaključio je Čolak.

Član Interresorne radne grupe Lazar Prodanović je izrazio nadu da će moći postići saglasnost o nizu pitanja koja bi poboljšala izborni proces, da se poboljša izborni proces na biračkim mjestima i da se poboljša kvalitet biračkih odbora kao prve stepenice za fer i poštene izbore u BiH na svim nivoima.

Po njegovim riječima, moguće je također postići saglasnost koja se odnosi na približno ujednačavanje vrijednosti glasa.

– Nisam siguran da ćemo mi biti u situaciji uticati na definiranje stavova u Izbornom zakonu, a koji su ustavna materija. Tu prije svega mislim na implementaciju presude „Sejdić-Finci“. To je ustavna materija, dakle bez široke saglasnosti unutar BiH teško je ovo pitanje riješiti. To podrazumijeva prethodnu izmjenu Ustava BiH, kao i izbor delegata za Dom naroda BiH iz reda ostalih – naveo je Prodanović.

To se, dodao je on, također odnosi i na pitanje Doma naroda Federacije BiH. Podrazumijeva izmjene ustava kantona, izmjenu Ustava FBiH, način izbora delegata za Dom naroda FBiH.

– To indirektno podrazumijeva direktan uticaj u načinu izbora delegata za Dom naroda BiH koje bira Dom naroda FBiH, dakle delegata iz bošnjačkog i hrvatskog naroda,  kazao je Prodanović.
(Vijesti.ba)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar