Zašto su osamdesete godine bile zanimljive

Zašto su osamdesete godine bile zanimljive

Sjećate li se 80-ih godina dobro ili ste bile premalene da biste mogle svjesno upiti to modno šarenilo? Možda ste na fotografijama vidjele svoje majke s visoko natapiranom kosom, odjevene su u muške košulje sa zarolanim rukavima i naravno neizostavnim rozim ružem i noktima.

80-e su bile iznimno zanimljivo doba na modnom planu koje je eksplodiralo nakon buđenja raznih subkulturnih stilova. Oni su polako počeli gubiti subverzivni potencijal i bunt iz kojeg su se javili i sada postaju samo dio leksikona mode. Svaka revolucija osuđena je na to da s vremenom nestane unutar kulture protiv koje se buni.

Ovo desetljeće vjerojatno je jedno od najzanimljivijih  ikada. Razni utjecaju spajaju se u jedno i nije nimalo sramežljivo što se tiče boja i uzoraka. Ako je ikada moda dopuštala spajanje polnih suprotnosti to je bilo tada. Nije bila rijetkost vidjeti savršeno dotjeranu ženu u trenirci i štucnama oko gležnjeva koja je preko leđa prebacila raskošnu bundu.

Što se tiče svijeta visoke mode ovo je doba u kojem se na scenu intenzivnije probila Vivienne Westwood i proslavila se kao majka punk mode svojom suradnjom s glazbenicima poput Sex Pistolsa. Odjednom su uske poderane traperice, kožne jakne i naočale poput onih iz filma Top Gun postale modni imperativ ovog divljeg razdoblja kada se glazba s radija snimala na kazete i nije bilo mobitela kojima biste se dogovorili s društvom gdje se nalazite, već ste se nadali da osoba još nije krenula kada ste je zvali s telefonske govornice.

Još jedan značajan film koji je oblikovao estetiku 80-ih svakako je Flashdance. Ovo je nastavak trenda brige za tijelo koji je započeo u 70-ima, no ipak se ovaj trend koncentrirao više na odjevne predmete poput širokih i kratkih majica koje padaju na jedno rame, trajnu na kosi i nošenje grijača za gležnjeve čak i ako vas ne očekuju sati i sati vježbe.

Kratko i bodljikavo ošišana kosa postala je još jedan zanimljiv frizerski trend. Često se nosila sa intenzivnim makeupom i kombiniranjem različitih naušnica, bile one duge do ramena ili pak jedna duga a jedna kratka.

Stoga poželite li otploviti modnom rijekom tri desetljeća unazad, natapirajte kosu, odjenite jarke boje, naglasite ramena  i stavite pilotske naočale. Mnoštvo upečatljivog nakita također nije na odmet. Intenzivna šminka i karakter koji joj pristaje sve je što vam treba. Uživajte u modnom vremeplovu.

Želite li ponovno vratiti u 80-e ogledajte video o tome kako se uz pomoć šminke transformirati u neku drugu osobu.

 

 Autor: L.K. Foto: holbox/Shutterstock

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar