Izraelski predsjednik upozorio na mogućnost građanskog rata zbog pravosudnih reformi

Izraelski predsjednik upozorio na mogućnost građanskog rata zbog pravosudnih reformi

Izraelski predsjednik Isaac Herzog predložio je alternativu za izmjene pravosudnih zakona koje provodi krajnje desna koalicija na vlasti u Izraelu koju predvodi Benjamin Netanyahu, a koje su izazvale masovne proteste.

Herzog je otkrio prijedlog tokom televizijskog večernjeg obraćanja, upozoravajući: “Svatko tko misli da je pravi građanski rat, ljudski život, crta koju nećemo dosegnuti, nema pojma.”

Dodao je da je bezdan na dohvat ruke. Netanyahu je to brzo odbacio.

“Nažalost, s onim što je predsjednik iznio nisu se složili predstavnici koalicije”, rekao je Netanyahu na glavnom izraelskom aerodromu prije odlaska u Njemačku.

Kazao je da centralni elementi predsjednikovog prijedloga samo održavaju trenutnu situaciju i ne donose potrebnu ravnotežu među granama.

Težnja ekstremno desničarske vlade premijera Benjamina Netanyahua da donese sveobuhvatne promjene u izraelskim sudovima izazvala je uznemirenost i uzbunu među zapadnim saveznicima zemlje.

Ako bi prvobitni prijedlog prošao, to bi značilo veću kontrolu vlade u odabiru sudaca i ograničenja ovlasti vrhovnog suda da poništava zakone

Glavna sporna točka planirane reforme je izmjena načina izbora sudaca. Herzogov plan predviđa da izborna komisija uključuje tri ministra, predsjednika visokog suda, dva suca i dva državna službenika s kojima će se dogovoriti i predsjednik Vrhovnog suda i ministar pravosuđa.

Ministar pravosuđa Yariv Levin rekao je da bi predložene mjere koalicije promijenile način na koji se imenuju suci dajući Knessetu veći nadzor, a vladi više ovlasti u odboru koji ih bira.

Predsjednik je u srijedu upozorio da je Izrael na prekretnici i naglasio da je tjednima bio uključen u posredovanje i razgovarao s “tisućama ljudi”.

Herzog je rekao da je Izrael “u dubini stvarne krize”, ali i “pred velikom prilikom” i “na raskrsnici”.

“Većina Izraelaca želi plan koji će donijeti i pravdu i mir”, rekao je.

Vladin tajnik Yossi Fuchs potvrdio je na Twitteru da koalicija nije podržala predsjednikov plan.

“Predsjednikov je plan jednostran od predsjednika i s njim se nije složio niti jedan član koalicije”, rekao je Fuchs.

 

Foto: Olivier Fitoussi/Flash90

Izvor: Klix.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar