Sjeverna Koreja ispalila rakete uoči pregovora Japan i Južne Koreje

Sjeverna Koreja ispalila rakete uoči pregovora Japan i Južne Koreje

Sjeverna Koreja ispalila je interkontinentalni balistički projektil (ICBM) samo nekoliko sati prije nego što su se lideri Južne Koreje i Japana trebali sastati na ključnim razgovorima.

Japanski i južnokorejski dužnosnici potvrdili su lansiranje projektila dugog dometa u četvrtak ujutro. Letio je oko 1.000 km sletjevši u vode zapadno od Japana.

Pjongjangu je to četvrto lansiranje projektila u sedam dana i događa se u vrijeme kada SAD i Južna Koreja održavaju zajedničke pomorske vježbe.

Druge rakete lansirane, prošlog četvrtka, u subotu i ponedjeljak, bile su balističke rakete kratkog dometa.

Pojačana raketna aktivnost Sjeverne Koreje najvjerojatnije će biti na vrhu dnevnog reda kada se južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol sastane s japanskim premijerom Fumiom Kishidom u Tokiju kasnije u četvrtak, u prvoj takvoj posjeti u 12 godina.

Od ponedjeljka SAD i Južna Koreja provode vježbe oko Korejskog poluotoka, najveće savezničke vježbe u posljednjih pet godina. Sjeverna Koreja je više puta rekla da takve vježbe vidi kao provokaciju.

“Projektil je ispaljen u četvrtak u 07:10 iz Pjongjanga na istočnoj obali Sjeverne Koreje”, priopćio je Zajednički štab južnokorejskih snaga.

Japansko ministarstvo odbrane potvrdilo je da se radi o tipu ICBM-a i reklo da je letio više od 6.000 km oko 70 minuta. Pao je oko 08:20 izvan japanske isključive privredne zone, priopćilo je ministarstvo.

Nakon lansiranja u četvrtak, Yoon je naredio vojsci svoje zemlje da nastavi sa zajedničkim američkim vježbama prema planu.

“Pjongjang će platiti za svoje bezobzirne provokacije”, rekao je Yoon

Sjeverna Koreja posljednji je put ispalila ICBM prije manje od mjesec dana, što je izazvalo hitan sastanak UN-a i osudu zemalja G7.

ICBM posebno zabrinjava zbog svog velikog dometa. Stručnjaci su rekli da bi takve rakete lansirane iz Sjeverne Koreje potencijalno mogle dosegnuti kopno Sjedinjenih Država. Također se vjeruje da je Pjongjang razvio ICBM rakete koje mogu nositi više bojevih glava.

Eskalacija sjevernokorejske agresije u protekloj godini jedna je od centralnih tema o kojima će se raspravljati na sastanku u Tokiju u četvrtak

Mnogi se nadaju da će sastanak, koji je pozdravljen kao “prekretnica” u približavanju Južne Koreje i Japana, rezultirati bližim sigurnosnim vezama i vojnom suradnjom između dviju zemalja.

Obje zemlje rekle su da će sazvati svoja nacionalna sigurnosna vijeća nakon lansiranja projektila u četvrtak.

U 2022. Sjeverna Koreja lansirala je više od 90 projektila – najviše što je ikada ispalila u jednoj godini do danas – unatoč tome što je podvrgnuta nizu sankcija UN-a, SAD-a, EU-a i susjednih zemalja.

Sjeverna Koreja postala je odlučnija u svojoj nuklearnoj strategiji pod Kim Jong-unom, koji je nadgledao veći dio nedavnog razvoja njezinog programa naoružanja i četiri od šest dosadašnjih nuklearnih pokusa.

Foto: Ilustacija

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing