Izum pancira pripisuje se poljskom svećeniku

Izum pancira pripisuje se poljskom svećeniku

U osvit 20. stoljeća oružja je bilo posvuda. Industrijska revolucija učinila je vatreno oružje pristupačnijim no ikad, a mnogi su ga odrasli redovito nosili. Vlč. Casimir Zeglen, poljski svećenik u SAD-u, odlučio je na neki način stati tomu u kraj…

Kao što se moglo očekivati, povećan pristup oružju značio je i porast nasilja oružjem. Iako to nije bio Divlji zapad, bilo je dosta pokušaja ubojstava javnih osoba. U Chicagu je situacija kulminirala 1893. kada je gradonačelnik Carter Henry Harrison ustrijeljen u vlastitom domu.

To je uzburkalo političku klimu u gradu te mnoge građane uznemirilo. No, tada se pojavio nevjerojatni junak u liku katoličkog svećenika vlč. Casimira Zeglena. On je, naime, već razvijao odjevni predmet koji bi mogao zaustaviti velike brzine projektila, a ubojstvom Harrisona počeo se posvećivati ​​izradi oklopa.

Prema Cult of Macu, vlč. Zeglen počeo je eksperimentirati na tekstilu. Prve godine sporo su prolazile, a s njegovom tkaninom od mahovine, kose i čeličnih strugotina nije bilo velikih rezultata. Tek kada je pročitao medicinsko izvješće iz 1887., postigao je pravi napredak. Mrtvozornik je otkrio da svileni rupčić usporava kretanje metka kroz čovjekov džep…

Uzbuđen mogućnostima, vlč. Zeglen preusmjerio se na svilu, gdje je postigao uspjeh. Trebale su godine testiranja, ali do 1897. usavršio je svoj pancir i podnio zahtjev za patent. U ovom trenutku prsluk je bio izrađen od slojeva platna, vune i svile. To bi bilo prikladno za pištolje niskog kalibra tog doba, ali je dizajnu trebalo dodati čeličnu ploču za zaštitu od zrna većeg kalibra.

Dizajn je dodatno dorađen kada se vlč. Zeglen udružio s Janom Szczepanikom kojeg se naziva i poljskim Edisonom. On mu je pomogao u dizanju prsluka do novih razina, čak je išao tako daleko da je stvorio automatiziranu proizvodnu liniju za njihovu proizvodnju. Na kraju su se razišli, no vlč. Zeglen svoje je novostečeno znanje vratio u SAD kako bi potražio ulagače.

NPR je objavio članak iz The Brooklyn Eaglea iz 1902., koji je izvješćivao o prsluku i demonstriranjima vlč. Zeglena u Montauku, u New Yorku. Tamo je prsluk testiran na nekoliko vatrenih oružja različita kalibra, i sva su zaustavljena. To je također dobra stvar jer je sam vlč. Zeglen nosio prsluk tijekom demonstriranja. Katolički je svećenik tijekom razvoja svog patenta nekoliko puta navlačio zaštitni prsluk za takve pokazne vježbe, a bol je izjednačavao s ubadanjem štapom.

Pancir je postao vrlo popularan, iako je cijena drastično ograničila njegovu važnost. Cijena svile bila je prilično visoka, a prsluk je prema današnjim prilikama koštao oko 1 000 dolara. Ipak, oni koji su si ih mogli priuštiti, našli su mir jer su prsluci bili učinkoviti.

Doprinosi ovog poljskog svećenika dolaze do izražaja svaki put kada pancir zaustavi metak i tako spasi život.

J.P., KT

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar