IZVANREDNO STANJE U Federaciji i Srpskoj zabrana javnog okupljanja, rada kafića i restorana, kladionica, kina…

IZVANREDNO STANJE U Federaciji i Srpskoj zabrana javnog okupljanja, rada kafića i restorana, kladionica, kina…

Niz mjera koje su obvezujuće za sve vlade u Federaciji Bosne i Hercegovine doneseno je u utorak večer na sastanku Federalne uprave civilne zaštite u Sarajevu zbog pandemije koronavirusa. Skoro iste mjere donesene su i u Republici Srpskoj.

Kako je pojasnio direktor Federalne uprave CZ Fahrudin Solak zabranjuje se svaki vid javnog okupljanja, kao i rad kafića, kladionica, pizerija, barova, restorana, uslužnih objekata poput frizerskih i kozmetičkih salona i igraonica  i slično, kulturnih institucija, poput kinodvoran, kazališta, muzeja, galerija i slično.

Izuzeće su objekti koji rade dostavu hrane, kao i narodne kuhinje, ali uz poštivanje epidemioloških standarda.Po Solakovim riječima, radi se o prvom setu mjera koje će se možda dodatno proširiti.

– Mjere su teške. Imali smo sastanke sa poljoprivrednicima, poslodavcima. Ovo je sve u službu zaštite ljudi poručio je.

Obustava rada ugostiteljskih i kulturnih objekata stupa snagu u srijedu, 18. ožujka, od 06.00 sati.

Solak je naglasio da su ove mjere obavezujuće za sve vlade u FBiH, kao i to da će se dopunjavati u danima koji slijede, u ovisnosti od epidemiološke situacije.

“Naređuje se trgovinama osnovnim prehrambenim artiklima – supermarketi, tržnice, pekare, apoteke i benzinske pumpe na području fBiH da svoj rad organizuju po do sada prijavljenom radnom vremenu, uz osiguranje protoka kupaca i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna udaljenost od najmanje 1,5 metara između osoba uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera”, navodi se između ostaloga.

Zadužuju se županijske uprave civilne zaštite da osiguraju neprekidno funkcioniranje županijskih operativnih centara civilne zaštite koji će putem broja 121 zaprimati sve pozive koji se odnose na pojavu zarazne bolesti koronavirus (prijava novih slučajeva, narušavanje samoizolacije ili drugih naredbi koje se odnose na ponašanje stanovništva u novonastaloj situaciji).

Zapovjednica Federalnog stožera civilne zaštite Jelka Milićević naglasila je kako je u aktualnoj situaciji nužno donijeti odgovarajuće naredbe zbog stavljanja u funkciju svih raspoloživih resursa.

Posebne mjere i u RS-u

I u RS-u, ugostiteljski objekti, svadbeni saloni, teretane, kladionice, dječje igraonice i sva mjesta koja mogu okupiti veći broj građana bit će zatvoreni do 23. ožujka u svim općinama i gradovima.

Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza općina i gradova RS, rekao je da je, u skladu sa instrukcijama Vlade RS, postignut dogovor o jedinstvenim, obvezujućim preporukama za sve lokalne zajednice u Srpskoj.

– Do 18.00 ograničen je rad trgovinskih, zanatskih i uslužnih radnji, uz poštovanje odgovarajućih preporuka koje se odnose na kontakte sa kupcima. Obvezna je dezinfekcija prostorija javnih ustanova i preduzeća, općinskih uprava, kao i čišćenje, pranje i dezinfekcija javnih površina i prometnica – kaže Ćosić.

Prema njegovim riječima, preporuka svim lokalnim samoupravama, javnim poduzećima i ustanovama je da smanje broj zaposlenih na 50%, a da ostali rade određene poslove od kuće, elektronski i telefonski, kako bi se smanjili kontakti u tim ustanovama.

(Izvor: Agencije)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar