Izvoz u samo mjesec dana pao za 16,1 posto!

Izvoz u samo mjesec dana pao za 16,1 posto!

Niz je, nažalost, ekonomskih pokazatelja koji su zorno pokazivali u kakvom nam je stanju bilo gospodarstvo u 2019. godini bez mnogo optimizma pa ćemo i u ovoj godini imati išta bolju situaciju.

Tako posljednji podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju dramatične razmjere pada izvoza – Federacija je u prosincu 2019. ostvarila izvoz u  vrijednosti 542.631.000 maraka, što je za čak 16,1 posto manje u odnosu na studeni iste godine ili 12,3 posto manje u odnosu na prosinca 2018. Kada ovome dodamo niz drugih indikatora, jasno je damo smo prošle godine samo tonuli još dublje a kako je dobro bilo uglavnom samo jednoj kategoriji stanovništva – političkim elitama i njihovim poslušnicima. Zbog toga i nije čudo da samo oni u svemu vide napredak i tvrde da su nam ekonomski pokazatelji dobri.

Tvrtke u RS-u

U prosincu  2019. ostvaren je uvoz u vrijednosti  1.078.701.000 maraka, što je za pet  posto manje u odnosu na studeni odnosno 0,9 posto više u odnosu na prosinca 2018. Zanimljiv je i podatak kako je tijekom 2019. izvoz prosječno padao svaki mjesec za 0,4 posto, a uvoz prosječno rastao za 1,2 posto.

Postotak pokrivenosti uvoza izvozom u prosincu je 50,3 posto, što je za 6,6 posto manje u odnosu na studeni kada je pokrivenost iznosila 56,9 posto. Trgovinski deficit FBiH za prosinac 2019. iznosi 536.070.000 maraka, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku. I tijekom tog mjeseca najviše se izvozilo u Njemačku, zatim  Srbiju i Hrvatsku, a najviše se  uvozilo iz Hrvatske, Italije i Njemačke.

Isto dan kada i ovi podaci za FBiH, dolaze i informacije da je svako deseto poduzeće u Republici Srpskoj pred stečajem. Naime, kako prenosi Capital.ba, više od tisuću poduzeća u ovom entitetu je pred stečajem ili likvidacijom s obzirom da u posljednja tri mjeseca imaju blokirane račune, što jasno pokazuje kako nemaju platežnu sposobnost da nastave poslovanje. Njihove obaveze prema državi mjere se u stotinama milijuna maraka i prema procjeni stručnjaka zbog neblagovremene reakcije uglavnom će ostati nenaplative.

Prilika je, kako tvrde, propuštena 2016. kada je na snagu stupio novi Zakon o stečaju koji je predvidio samo novčane kazne za upravu koja na vrijeme ne podnese zahtjev za stečaj. Prema služenim podacima sa kojima raspolaže navedeni portal od 9.850 gospodarskih društava koji su predali završni račun agenciji APIF čak 1.081 ili 11 posto od ukupnog broja je u višemjesečnoj blokadi.

Odnos vlastitog i pozajmljenog kapitala je 1:4, što ukazuje na to da je problem povjeritelja do četiri puta veći nego problem vlasnika ovih poduzeća. A jedan od njihovih najvećih povjerilaca je RS sa svojim institucijama koja bi prema ocjeni stručnjaka morala mnogo brže reagirati i zaštiti svoje prihode.

Bez optimizma

Faruk Hadžić, makroekonomski analitičar, svemu dodaje da u sustav ulazi veliki broj umirovljenika (na što je on mnogo ranije i upozoravao) a imamo sve manje radnika zbog masovnog iseljavanja iz zemlje. Uz to, upozorava je i na značajno usporavanje stope rasta za 2019., te da će ona iznositi oko dva posto.

– Pad industrijske proizvodnje je također doveo do slabijeg poslovanja kompanija, što se odrazilo i na porezu na dobit poduzeća. Perspektive i za ovu godinu nisu ništa bolje, tako da vrlo izvjesno će rast izdataka za mirovine biti veći nego što će se prikupiti doprinosa, jasan je Hadžić. Dakle, ukoliko se političari i institucije u ovoj zemlji ne probude i počnu raditi jučer a ne danas, sunovrat bh. ekonomije će se zasigurno nastaviti.

 

/Izvor: Dnevni list/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar