Jablanica: Popriječena teretna vozila zaustavila promet na M-17

Jablanica: Popriječena teretna vozila zaustavila promet na M-17

Zbog popriječenih teretnih vozila obustavljen je promet na magistralnoj cesti M-17 u mjestu Donja Jablanica. Ekipe službi za održavanje cesta su na terenu, ali položaj popriječenih vozila, te intenzivne padaline, znatno otežavaju njihov rad. Iz BiHAMK-a skreću pozornost vozačima koji su planirali putovanje preko ove lokacije, da odlože putovanje do stabilizacije vremena.

Nove padaline usporavaju prometovanje na većini cesta u Bosni i Hercegovini. Zbog niskih temperatura upozorava se i na moguću poledicu, posebno u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima.   Na dionicama: Bihać-Bosanski Petrovac, Jablanica-Drežnica, Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor Sarajevo-Rogatica i Sarajevo-Foča obvezna je upotreba lanaca za teretna vozila s prikolicom i šlepere.   Iz BiHAMK-a su za Bljesak.info rekli kako ovu cestu održavaju Mostar putevi, te da su na terenu dvije grtalice, no previše je sniježnih padalina, a kolone se protežu čak od mosta Begića i Begovića.

Ugaženog snijega na kolniku ima i na cestama: Tarčin-Konjic, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Tuzla-Bijeljina, Han Pijesak-Vlasenica, Novi Travnik-Bugojno, Livno-Kupres, Livno-Bosansko Grahovo i Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad.

Na cestama u jugozapadnim krajevima jak vjetar povremeno stvara snježne nanose. Apelira se na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.   Na magistralnoj cesti M-15 Šuica-Livno preko planinskog prijevoja Borova Glava, upozorava se na učestale izlaske divljih konja na kolnik i savjetujemo maksimalno opreznu vožnju.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnoj cesti M-17 Zenica-Nemila vozila prometuju naizmjenično, jednom trakom.   Na graničnim prijelazima ne čeka se duže od 30 minuta. Na GP Bosanski Novi-Dvor obustavljen je promet zbog radova u Hrvatskoj.

Na snazi su zimski uvjeti vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih snježnih padalina, može doći do zabrane prometovanja priključnim vozilima na planinskim prijevojima gdje je kolnik zasniježen, do stvaranja uvjeta za sigurno prometovanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prijevojima.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar