Tko je kriv za kaos u Jablanici

Tko je kriv za kaos u Jablanici

Načelnik Općine Jablanica Salem Dedić za Bljesak.info je kazao da su nakon sinoćnje kaotične situacije na magistralnom putu u mjestu Donja Jablanica jutros putevi očišćeni te da je promet normaliziran.

”Koliko imam informacije iz kontakta s policijskom upravom i civilnom zaštitom na području Općine Jablanica prema Mostaru i Konjicu put je prohodan i očišćen te je pogodan za normalno prometovanje”, rekao je Dedić za Bljesak, napominjući da je Ministarstvo donijelo odluku, te da je škola u ovoj općini otkazana otkzana dva dana, a bit će nadoknađena u narednom razdoblju.

Kaže da nije kompetentan govoriti tko je kriv za šinoćnji kolaps, ali zna se da su nadležni za magistralne puteve Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Ceste Federacije BiH.

”Nisam kompetentan da kažem tko je odgovoran, ali zbog vremenskih nepogoda koje su za kratko vrijeme zadesile Jablanicu, u nekih dva do tri sata napadalo je 30-50 cm snijega, a oni koji su zaduženi za održavanje puteva su bili na terenu i održavali sušto su mogli. Međutim u velikom dijelu krivnja je na nesavjesnim vozačima autobusa, velikih teretnih vozila i prikolica koji nisu imali adekvatnu zimsku opremu i gume. Oni su prouzrokovali probleme u prometu jer su na više mjesta potpuno blokirali promet, znači dva autobusa u prvom dijelu na izlazu iz Jablanice prema Mostaru zaustavila promet, te šleperi iz smjera Sarajeva. Taj problem  nije se mogao riješiti od strane ovih ljudi i mi smo na izvanrednoj sjednici stožera da bi uskočili u pomoć onima koji su nadležni, a svi znaju da su za magistralne puteve radi Federalno ministarstvo prometa, Ceste Federacije i njihovi izvođači prometa”, kaže Dedić.

Dodao je da je MUP HNŽ-a, točnije uprava Jablanica nadljudskim naporima pokušavala normalizirati promet.

”Mi smo bili blokirani da dođemo do najudaljenijih sela i da nam nije bilo omogućemo i , ali jutros smo u prilici da dođemo do najudaljenijih mjesta i da normaliziramo stanje u Općini Jablanica.

Dionicu Jablanica Mostar održava tvrtka Putevi d.d Mostar, a koja je sredinom 2014 godine potpisala četverogodišnji ugovor koji je istekao u kolovozu prošle godine. No odlukom Vlade FBiH spomenuta tvrtka nastavila je raditi posao zbog žalbi upućenih na novi natječaj.

Pokušali smo stupiti u kontatkt s ovom tvrtkom, u kojoj su odgovorni izbjegavali javiti se novinarima.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar