Jablanicu spasila kiša

Jablanicu spasila kiša

Na području Hercegovačko-neretvanske županije i dalje su aktivni požari na području Mostara i Stoca, a situaciju na požarištu u Jablanici dobrim dijelom je popravio jak kišni pljusak.

Požar na Đubranima u Mostaru i dalje je aktivan, ali je pod kontrolom. Nema ugroženog stanovništva, stambenih i drugih objekata. Od 12:15 sati izbio je novi požar pored puta za Rašku Goru na dvije lokacije. Požar gasi dovoljan broj gasitelja i ne dozvoljavaju nekontrolirano širenje vatre. Požar na lokalitetu Malog polja – Kvanj stavljen je pod kontrolu.

Požar ugrozio Donju Jablanicu

Nakon protekle noći u kojoj je na požarištu Donja Jablanica došlo do brzog širenja požara, i aktivnog djelovanja vatrogasaca, pripadnika DVD Jablanica, GSS Jablanica, lovaca, planinara, volontera i drugih građana Jablanice i šire, u jutarnjim satima požarna linija oko Donje Jablanice bila je pomognuta jakim južnim vjetrom i prijetila da dodatno ugrozi naselje Donja Jablanica.

Proteklu noć gasitelji su uspjeli da stave pod kontrolu širenja požara prema lovačkoj kolibi i njegov prelazak u dubinu površine direktno iznad naselja Donja Jablanica. U jutarnjim satima ponovno je uspostavljena podrška vatrogascima sa preko 50 volontera i ostalih dobrovoljaca, a od 13 sati na požarištu je djelovao i helikopter iz Helikopterskog servisa Republike Srpske.

Izvršeno je 10 izbačaja vode na požarište

Izbačaji su bili precizni, međutim opožarena površina je bila ogromna. Helikopteri su nakon toga napravili pauzu za uzimanje goriva.

U međuvremenu, na tom području zabilježen je jak kišni pljusak, koji je dobrim dijelom popravio situaciju na požarištu. I pored kiše koja je pala na cijelom požarištu i narednih dana se očekuje ponovno buđenje pojedinih požarnih čvorišta, te je potreban stalni nadzor, praćenje i eventualno djelovanje u svim situacijama gdje to budu dozvoljavale prilike.

Stanje na požarištima u općini Stolac je bez promjena. I dalje su aktivni požari na području Stupišta i Derana, kao i na lokalitetu Dolovi. Gori trava, visoko i nisko raslinje, na nepristupačnom terenu. Požar za sada ne prijeti stanovništvu i stambenim i drugim objektima. Na terenu su pripadnici DVD Stolac i lokalno stanovništvo, priopćio je Federalni operativni centar.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar