Jablanove tikve
Tikve su na ovom prostorima dugo vremena bile važan dio prehrane kako za ljude tako i za domaću stoku. Sigurno nismo ni razmišljali otkuda smo dobili tu zanimljivu i veoma važnu sjemenku odnosno povrtlarsku kulturu. No, tikve smo dobili sa geografskim otkrićem Amerike i to od indijanaca.
Starije generacije rado se sjećaju pečenih tikava, pite od tikve i drugih zanimljivih načina spremanja ove hranjive i zdrave namirnice.
Ivo Čuljak Jablan iz Ploče u općini Prozor-Rama tikvu nije zaboravio u ovo vrijeme kada se ona rijetko uzgaja. Ivo je radio u njemačkoj skoro cijeli svoj život, dok je obitelja ostajala u Ploči. Naravno, njegove misli i srece uvijek su bile sa obitelji. Stoga i ne čudi što je svoju umirovljeničku pozornost posvetio svojoj obitelji, kući i nekim zanimljivim hobijima.
„Prije 17 godina donio sam sjemenke ovih tikava iz Stuttgarta gdje sam radio. Njihovo porijeklo je iz Turske. Kada sam kupio to sjeme koštalo je 6 sjemenki 3 marke. Od prve sadnje do danas sačuvam uvijek sjemenke i sadim ih svake godine. Ove tikve su zdrave, ukusne i rado ih dajem svojim prijateljima i susjedima.“ – priča Ivo Čuljak Jablan o svojim tikvama.
Zanimljivost ovdje nije samo u toj ljubavi spram tikvama nego i u tome kolike mogu narasti. Znaju težiti i preko 30, 40, 50 i više kg, što ovisi o godini. Ivo i njegova supruga Ružica su rado pozirali pored svojih plodova.
Zanimljivo je bilo slušati Ivu i njegove životne priče. Dok on tako pripovijeda njegova supruga sa osjehom iskazuje odobravanja i pokazuje na tikve kao na neke posebne ljubimce sa rukama ukrašenim tradicionalnim „sicanjem“.
Ivo će sigurno i ove zime uživati u raznim jelima od tikve, ali će rado i pripovijedati kako su mu uspjele unatoč sušnoj godini.
Što je tikva?
Nekoć davno tikva je bila bitan izvor hrane Indijancima. Pomagala im je da izdrže dugu i hladnu zimu.
Ondje su je predstavili doseljenicima, kojima je također postala važan dio prehrane i nezaobilazan dio blagdanskog stola za Dan zahvalnosti.
Smatra se da ju je u Europu donio Kolumbo, gdje je prvotno služila kao hrana za stoku.
Danas se tikva nalazi u mnogim vrhunskim jelima jer je ukusna, lako probavljiva i nutritivno bogata namirnica.
Ljekovitost tikve
Boja tikve ukazuje da je ova namirnica bogat izvor beta karotena. Beta karoten je snažan antioksidans koji štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala, jača imunitet i sprječava razvoj malignih tumora.
Uz njega tu su i vitamini C, E, K, B1, B2, B3, B6, folna kiselina i mineralni sastojci kalij, fosfor, kalcij i željezo.
Ljekovita svojstva tikve već su odavno poznata u narodnoj medicini.
Tikva je idealna namirnica za osobe koje pate od bolesti želuca i crijeva. Pomaže kod zatvora i upale debelog crijeva.
Tikva je diuretik, zbog toga se preporučuje osobama s artritisom i gihtom.
Bundeva štiti zdravlje očiju, jer je bogata karotenoidima. Zasitna je i siromašna kalorijama, zbog toga je idealna namirnica za mršavljenje.
Ova namirnica pomaže smanjiti kolesterol u krvi. Oblog od svježe naribane tikve primjenjuje se za ublažavanje bolova od proširenih vena.
Žlica soka tikve dnevno zaštitit će vas od bolesti mokraćnog mjehura, bubrega i prostate.
Kao maska za lice tikva je prikladna za problematičnu kožu. Tikva ne samo da njeguje i hrani kožu, nego ju i štiti od raka – pokazuju najnovija istraživanja.
Tikvu možete jesti sirovu, kuhanu ili pečenu. Od nje možete pripremati rižota, pire, juhe, kolače i sokove.
Uz nju pristaju začini poput peršina, majčine dušice, kadulje, lovora, muškatnog oraščića, đumbira i cimeta.
Tikvine sjemenke
Tikva se uzgaja ne samo zbog jestivog ploda nego i zbog sjemenki.
Sjemenke tikve bogate su kvalitetnim proteinima i mastima. Obiluju i aminokiselinama, triptofanom, glutamatom, vitaminima E i B, bakrom, manganom, kalijem, željezom, cinkom i selenom.
Imaju visok udio kalorija, čak 559 na 100 grama.
Zato ih je preporučljivo kupiti neočišćene, tako da se zabavljate s čišćenjem i pritom ne pojedete previše.
Zbog prehrambenih vlakana preporučuju se u prehrani svih skupina ljudi, bez obzira na spol i dob, da bi se održavala i osiguravala pravilna peristaltika crijeva i provodila djelotvorna detoksikacija organizma.
Djeluju umirujuće, antistresno, antioksidativno, a uz to snizuju kolesterol i poboljšavaju pamćenje.
Možete ih jesti sirove, koristiti u pripremi namaza ili dodavati u kruh, variva, kolačiće i složence.
Sjemenke dokazano pomažu kod povećane prostate i olakšavaju mokrenje.
U Bugarskoj, Rumunjskoj, Turskoj i Ukrajini stope bolesti prostate su niske, jer tamo su tikvine sjemenke dio svakodnevne prehrane.
Bučino ulje
Od sjemenki tikve se pravi bučino ulje – jedno od najhranjivijih vrsta ulja. Ono je odličan izvor esencijalnih masnih kiselina, antioksidanata, vitamina i sterola.
Ulje sjemenki tikve djeluje kao diuretik, poboljšava kvalitetu spermija i zdravlje kože, jača imunitet, sprečava dijabetičku nefropatiju i uravnotežuje hormone.
Poznato je i po blagotvornom djelovanju na prostatu.
Ulje sjemenki tikve obično se koristi u pripremi salata, ali može se dodavati u juhe i shakeove.
I sjemenke i ulje poznato su sredstvo narodne medicine za tjeranje glista i drugih crijevnih parazita.
Neki recepti
Meksički umak od tikve
Sastojci
1 cijela sušena ljuta paprika
1 žličica sjemenki kumina
1 šalica sirovih sjemenki tikve
2 velike rajčice
pola bijelog luka
3 češnja češnjaka
2 mlada luka
2 chilli papričice
1 žličica sušenog origana
mala šaka korijandera
sol i papar
Popržite ljutu papriku na tavi, ugasite vatru, zalijte sa šalicom kipuće vode te ostavite oko 15 minuta.
Pržite sjemenke kumina dvije do tri minute pa ih stavite sa strane. Zatim pržite sjemenke tikve oko pet minuta i njih ostavite da se malo ohlade.
Tako pojedinačno popecite chillije, mladi luk, češnjak i rajčice. Kada omekšaju i malo posmeđe, gotovi su. Izmiješajte sve navedene sastojke sa šalicom vode u kojoj se kuhala paprika.
Po potrebi dodajte još vode, posolite i popaprite po želji. Umak poslužite s rižom i jelom od povrća.
Pire od jabuka i tikve
Sastojci
žlica sušenih brusnica (za ukrašavanje)
pola očišćene slatke tikve
pola kile jabuka
2 žličice ribane korice limuna
četvrt šalice maslaca
žličica soli
pola žličice papra
Namočite brusnice u vreloj vodi. Jabuke i tikvu na papiru za pečenje stavite peći na 200 stupnjeva. Pecite cca 40 minuta, dok ne omekšaju.
Pustite da se ohladi. Izmiksajte s ostalim sastojcima i pospite brusnicama.
Pikantna juha od bundeve
Sastojci
pola šalice kuhane tikve
3 šalice povrtnog temeljca
1 srednja nasjeckana mrkva
1 bijeli nasjeckani luk
ljuta paprika, prah đumbira, sol, papar
2 češnja češnjaka
sjemenke i ulje bundeve
Pirjajte luk i češnjak tri do četiri minute, dodajte mu mrkvu i pirjajte još pet minuta. Ubacite tikvu, začine i temeljac.
Pokrijte i kuhajte na laganoj vatri 20 do 30 minuta, sve dok se mrkva ne skuha. Za to vrijeme u pećnici očišćene sjemenke bundeve.
Prije serviranja pospite s tostiranim sjemenkama i poškropite s par kapi ulja sjemenki tikve.
(Izvor: www.alternativa-za-vas.com)