• Javni poziv za grantove malim i srednjim poduzećima među kojima je i Rama
  • Javni poziv za grantove malim i srednjim poduzećima među kojima je i Rama

Javni poziv za grantove malim i srednjim poduzećima među kojima je i Rama

Predstavnici Delegacije EU u BiH i GIZ-a predstavili su danas u Sarajevu javni poziv za dostavljanje projekata za dodjelu bespovratnih sredstava malim i srednjim poduzećima u 21 općini u BiH, koje su podijeljene u tri lokaliteta. Među tim općina je Prozor-Rama. Ovo je još jedna prigoda za poduzetnike iz naše općine.  Iznos grantova je od 15.000 do 50.000 eura za pojedinačna poduzeća, dok je za partnerstva predviđeno između 25.000 i 100.000 eura.

Ukupna vrijednost bespovratnih sredstava projekta EU ProLokal je 5.867.490 KM, a prihvatljivi aplikanti su mala i srednja poduzeća koja djeluju u metaloprerađivačkom sektoru, drvnom sektoru, poljoprivredi i turizmu; poljoprivredne zadruge; registrirani klasteri; organizacije za podršku biznisu u partnerstvu s najmanje tri poduzeća, i grupe poduzeća (minimalno tri člana iz istog lanca vrijednosti).

Za sredstva je moguće aplicirati iz općina – Lokalitet 1: Prijedor, Prnjavor, Derventa, Gradiška, Laktaši, Kozarska Dubica i Srbac; Lokalitet 2: Zenica, Gračanica, Brčko, Teslić, Tešanj i Žepče; te Lokalitet 3: Posušje, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški , Prozor-Rama, Jablanica i Konjic.

Šef kooperacije pri Delegaciji EU u BiH Melvin Asin rekao je da se nadaju da će ovim projektom uspjeti dalje stimulirati konkurentnost bh. malih i srednjih poduzeća, što bi trebalo rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta i ekonomskim rastom.

Menadžerica projekta Karin Horhan izjavila je da im je cilj pomoći bh. poduzećima da postanu konkurentnija i da proizvode bolje proizvode koji će odgovarati zahtjevima tržišta.

Dodala je da očekuju da će projekt utjecati na oko 1.500 poljoprivrednika i oko 900 malih i srednjih poduzeća.

Stručnjak za grant i inovacije u projaktu Gligor Stojkov pojasnio je da će iznos grantova biti od 15.000 do 50.000 eura za pojedinačna poduzeća, dok je za partnerstva predviđeno između 25.000 i 100.000 eura.

Istakao je da projektni prijedlozi trebaju uključivati inovacije i inovativne pristupe u poduzećima, a da projektni prijedlozi parnerstava trebaju biti usmjereni na otklanjanje nedostataka u ciljnim sektorima.

Ispunjen, potpisan i opečaćen obrazac za prijavu potrebno je dostaviti na adresu: Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH (EU ProLocal Programme) najkasnije do 30. studenog.

Informacije i obrasci za prijavu na: EU prolocal

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar