Je li aplikacija SKY počela razotkrivati političare iz BiH

Je li aplikacija SKY počela razotkrivati političare iz BiH

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužiteljstva Kantona Sarajevo protiv Ibrahima Hadžibajrića zbog kaznenog djela povreda prava iz radnog odnosa – potvrdila je glasnogovornica Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo Azra Bavčić.

Hadžibajrić se tereti da je od ožujka 2020. do ožujka 2021. godine nezakonito otpustio šest državnih službenika i namještenika u Općini Stari Grad.

Optužnica i sumnje

Kako je rekla Bavčić, za glavni pretres postupajući tužitelj predložio je sudu saslušanje 26 svjedoka, vještaka medicinske struke i izvođenje više od 200 materijalnih dokaza.
Pripadnici policijskih agencija jučer ujutro su započeli pretrese na nekoliko lokacija u Sarajevu u okviru akcije kodnog naziva “Start”.

Aktivnosti su se provodile u koordinaciji sa EUROPOL-om, a odnose se na kaznena djela organiziranog kriminala i pranja novca, kao i koruptivna kaznena djela zlouporabe položaja ili ovlasti i primanje i davanje dara.

Akcija se odnosi na više od 10 fizičkih i pravnih osoba, koje se sumnjiče za organizirani kriminal i zlouporabe u višemilijunskim iznosima, a aktivnosti se provode na više od 20 lokacija. Policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo pretraživali su tom prilikom i kabinet načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahima Hadžibajrića, ali i privatne objekte.
Neslužbeno, među osumnjičenim u akciji “Start”, uz načelnika Općine Ibrahima Hadžibajrića”, je i njegov sin Seid, te sekretarica organa državne službe Alma Destanović, kao i još nekoliko fizičkih i pravnih lica.

Sudeći po izvorima dobro obavještenih medija ova akcija tužiteljstva i policije imala je veze sa podacima iz SKY aplikacije pa su paralelno pretresani razni objekti kao i elitni restoran čija se vlasnica navodno povezuje sa vođom narko kartela Tito i Dino

Podsjetimo, Sky aplikacija je namijenjena za komuniciranje, poput Vibera ili WhatsAppa, ali kanadska tvrtka koja ju je napravila reklamirala ju je kao ‘najsigurniju platformu za razmjenu poruka koju možete koristiti’. Koristi se na način da aplikaciju dobijete uz kupovinu telefona i SIM kartice, koji imaju posebnu zaštitu, a potom kupujete i licencu na period koji vam je potreban, od tri mjeseca do godinu dana. Tvrtka koja je napravila aplikaciju legalno je poslovala u Americi od 2008. godine, dok je FBI nije zatvorio i ugasio stranicu. Tome je prethodila višemjesečna međunarodna istraga i dešifriranje poruka. Sve je pokrenuto u ožujku 2021. godine iz Nizozemske i Belgije.

Kao razlog gašenja stranice navedeno je da je ova aplikacija postala popularni kanal komunikacije među kriminalnim grupama. A onda su FBI i savezna policija Australije napravili novu platformu – Anom, gotovo identičnu onoj Sky. Ubrzo su je počele koristiti kriminalne skupine. Ali nisu bili svjesni da su upali u zamku i da istražitelji dobivaju sve podatke iz njihovih poruka i razgovora.

SKY i politika

Inače, dešifriranje aplikacije Sky dovelo je i do uhićenja u Srbiji i Crnoj Gori. Zbog informacije iz nje uhićena je grupa Velje Nevolje Belivuka, protiv kojeg je podignuta optužnica.

Zbog veza s njim i Darkom Elezom mjesecima je bila pritvorena i bivša tajnica MUP-a Srbije Dijana Hrkalović. Uhićen je ponovno i Darko Šarić. U Crnoj Gori su uhićene na desetine policajaca. Zbog Sky aplikacije pritvorena je i bivša predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica.

Vremenom, i u Bosni i Hercegovini provedeno je niz policijskih akcija uhićenja koja se povezuju s korištenjem ove aplikacije, a dosta njih odnosilo se na korumpirane policijske službenike. Istovremeno, u BiH se vode rasprave da li su dokazi iz ove aplikacije prihvatljivi na sudu, odnosno da li su oni zakoniti.

Već ranije, niz medija je pisalo i tvrdilo da su mnogi političari u BiH koristili ovu aplikaciju zbog navodne povjerljivosti razgovora. Zbog toga se počelo spekulirati da će uslijediti razna otkrića koja će dovesti do uhićenja i na političkoj sceni. Naravno, samo korištenje SKY aplikacije nije protuzakonito djelo, ali upućuje na mogućnost sakrivanja određenih korespondencija. A to samo po sebi budi sumnju.

Ukoliko se zaista dokaže da je načelnik Hadžibajrić ‘pao’ zbog SKY aplikacije bit će to prvi slučaj da je na ovaj način osumnjičen jedan političar. Podsjetimo, Ibrahim Hadžibajrić, jedan je od osnivača stranke NES, kojoj se pridružio nakon što je sa svojom nezavisnom listom postao načelnik sarajevske općine Stari grad.

D.G.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar