Jedan se talijanski grad odlučio obračunati s uličnim prosjacima na dosta neobičan način

Jedan se talijanski grad odlučio obračunati s uličnim prosjacima na dosta neobičan način

Jedan grad u Italiji odlučio se za dosta neobičan potez, kažnjavat će prolaznike koji daju novac prosjacima, prenosi RT.

Ta odluka je objavljena nakon što su se stanovnici priobalnog grada Bordigera koji se nalazi na sjeverozapadu Italije, potužili da im lokalni prosjaci ne daju mira.  “Besmisleno je kažnjavati one koji ne mogu ili nikada neće moći platiti kazne,” rekao je gradonačelnik grada Giacomo Pallanca.

On je za lokalne medije pojasnio kako se prosjačenje kao pojava mora iskorijeniti obzirom da se, kako ističe, iza nje često kriju prave organizacije, a najbolji način da se to učini je, po njegovim riječima, da se obeshrabre oni koji prosjacima daju novac.

“Za svakog tko je zaista u teškom materijalnom stanju, na raspolaganju su socijalne službe”, dodao je Pallanca.

Steven Barnes iz dobrotvorne organizacije “Project Rome” također podržava ovakvu incijativu grada.  “Ne samo što je ponižavajuće baciti par novčića nekome na ulici, već je daleko bolje pokazati istinsko suosjećanje i ljubaznost”, kaže Barnes, ocjenjujući kako ovakva odluka eliminira opasnost od podržavanja organiziranog kriminala ili poticanje alkoholizma.

Barnes tvrdi da je cilj njegove organizacije da se prosjacima i onima socijalno najugroženijima slojevima društva pomogne na druge načine.  Bolje je, predlažu, da im humani ljudi – umjesto bacanja novčića, kupe čarape, šampon ili im donesu neke namirnice.

Iako prosjačenje u Italiji nije nelegalno sve se više gradova vlastitim propisima bore protiv te pojave. Primjerice, u Veneciji je zabranjeno od 2008., a predviđena je i kazna od 25 do 50 eura za one koji ne poslušaju zabranu.

TG

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar