POVIJESNI POSJET OBAME KUBI: Nakon gotovo stotinu godina jedan je američki predsjednik šetao Havanom

POVIJESNI POSJET OBAME KUBI: Nakon gotovo stotinu godina jedan je američki predsjednik šetao Havanom

Američki predsjednik Barack Obama u nedjelju navečer doputovao je u Havanu u povijesni posjet, prvi nekog aktivnog američkog predsjednika u gotovo sto godina.

Predsjednički zrakoplov Air force One sletio je nakon 21 sat po srednjoeuropskom vremenu u zračnu luku Jose Marti, nazvanu po ocu neovisnosti Kube, bivše španjolske kolonije.

Kako je, Kuba?”, napisao je na društvenoj mreži Twitter Barack Obama nekoliko sekundi nakon slijetanja. “Stigao sam, nestrpljivo čekam susret s Kubancima”.

Više dužnosnika, među kojima kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez, dočekali su američkog predsjednika, njegovu suprugu Michelle i kćeri Maliu i Sashu.

Komentator kubanske televizije koji je izravno prenosio svečani doček je rekao da se radi o “povijesnoj prilici”.

Svrha tog putovanja Baracka Obame, koji će za točno deset mjeseci iseliti iz Bijele kuće, je naglasiti nepovratnost zbližavanja s Havanom, najavljenog 17. prosinca 2014. na opće iznenađenje.

BBC javlja da će se Obama naći s Raulom Castrom, no ne i s Fidelom Castrom. Razgovarat će o trgovini i političkim reformama. Obama i obitelj sletjeli su po kiši u zračnu luku a dva sata kasnije otišli su u američku ambasadu:

“Divno je biti ovdje. Godine 1928. predsjednik Calvin Coolidge stigao je na bojnom brodu. Trebalo mu je tri dana da dođe ovdje, a meni samo tri sata. Prvi put ikad Air Force One (predsjednički avion, nap.a.) sletio je u Kubu i ovo je naša prva postaja.” Dodao je da se nada da će budućnost bili svijetlija od prošlosti.

Potom je prošetao starim gradom Havanom kako bi se susreo s ‘običnim ljudima’, no oluja mu je omela planove. Stiskali su se pod kišobranom dok nisu ušlu u katedralu.

Nekoliko sati prije dolaska američkog predsjednika, vlasti na Kubi uhitile su prosvjednike grupe Dame u bijelom koje su protestirale i tražile puštanje političkih zatvorenika.

Bijela kuća i ranije je najavila da će posjetiti političke disidente, svidjelo se to kubanskim vlastim ili ne. To bi trebalo uključiti i Dame u bijelom.

Ovaj posjet ne znači potpunu normalizaciju odnosa. Naime, na snazi je još 54-godišnji embargo kojeg može maknuti samo Kongres. Kuba se žali i na okupaciju mornaričke baze u Zaljevu Guantanamo, piše BBC.

Embargo američku ekonomiju košta oko 1,2 milijarde dolara. Normaliziranje odnosa najavio je upravo Obama 2014. godine. Uslijedili su tajni razgovori u Kanadi i Vatikanu, a u svemu je sudjelovao i Papa Franjo. SAD je otvorio ambasadu u Havani lani u kolovozu a Kuba je otvorila svoju u Washingtonu mjesec dana kasnije.

net.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar