Jedan od uhićenih pripadnika HVO-a pušten iz pritvora

Jedan od uhićenih pripadnika HVO-a pušten iz pritvora

Jedan od desetorice bivših pripadnika HVO-a s područja bosanske Posavine, koji su prošlog ponedjeljka uhićeni pod sumnjom da su počinili ratne zločine, pušten je u srijedu iz pritvora.

Pušten je Marko Baotić, a tu je informaciju telefonskim putem njegovu sinu priopćila Baotićeva odvjetnica i to za vrijeme izvanredne sjednice Skupštine Posavske županije koja se održava na temu prošlotjednih uhićenja.

Na početku zasjedanja predsjednici Skupštine i Vlade Posavske županije Joso Marković i Marijan Klaić izvijestili su nazočne o aktivnostima i mjerama koje su poduzeli u vezi spomenutog slučaja, a to je učinio i predsjednik županijske HVIDRA-e.

Na Skupštini su se obratili i sinovi uhićenog Đure Matuzovića i Marka Baotića, te supruga Jose Nedića.

Baotićev sin informirao je nazočne kako je njegov otac tijekom davanja izjava na sudu kazao kako ne postoji ni jedan dokument s njegovim potpisom koji bi dokazao njegovu bilo kakvu odgovornost i krivnju.

U svojim istupima, članovi obitelji uhićenih kazali su kako su svi stabilno, ali da se osjeća nervoza jer nemaju nikakvih informacija o događanjima i aktivnostima u Posavskoj županiji.

Naglasili su kako je većina uhićenih bila prisiljena uzeti odvjetnike po službenoj dužnosti, no za jedan dio njih, obitelji su angažirale druge odvjetnike. Obavijestili su kako jednom tjedno imaju pravo na polusatni posjet s uhićenima, a neki od njih imaju i pravo na petominutne telefonske razgovore.

U raspravu su se uključili i zastupnici Skupštine, nakon čega je zatražena polusatna stanka kako bi se usuglasili zaključci koji će biti uvršteni u rezoluciju, dokument koji će Skupština uputiti na adrese nadležnih institucija. Sjednica još nije završena.

Desetorica bivših pripadnika HVO-a uhićena su zbog postojanja osnova sumnje da su u od svibnja 1992. do srpnja 1993. godine, na širem području Orašja, počinile kaznena djela zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Uhićeni se terete da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, Vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražara u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta. Nakon uhićenja, Sud Bosne i Hercegovine odredio im je jednomjesečni pritvor.

Fena

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing