Jesmo li upravo vidjeli najvažniju lekciju kako poraziti Putina: “Upao je u vlastitu stupicu”

Jesmo li upravo vidjeli najvažniju lekciju kako poraziti Putina: “Upao je u vlastitu stupicu”

Na kraju je Vladimir Putin popustio. Suočen s blokadom brodova koji prevoze žito iz Ukrajine ili s time da prešutno prizna da su njegove dosadašnje prijetnje bile blef, kremaljski vođa je ipak odlučio ne izazvati novu svjetsku prehrambenu krizu, piše Guardian.

Rusko napuštanje sporazuma kojim je bio dogovoren izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora, spremalo se nekoliko tjedana. Rusija je prijetila da će to učiniti nakon što je snažna eksplozija oštetila most na Krimu u listopadu i ponovno nakon napada dronom na rusku crnomorsku flotu prošli tjedan.

No kad je Rusija napustila dogovor, brzo je postalo jasno da Moskva nema plan za dalje. Kad je Putin izveo ponižavajuć okret za 180 stupnjeva nakon konzultacija s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom, jedini ustupak koji je mogao tražiti bila su pisana jamstva iz Kijeva.

‘Kremlj je upao sâm u svoju stupicu iz koje se nije znao izvući‘, napisala je Tatiana Stanovaja, šefica tvrtke za političku analizu R. Politik. ‘Dogovor o izvozu žita je suspendiran, no nije jasno kako doista zaustaviti izvoz žita. Nikako. Samo vojnim putem, što nije bilo dijelom njihova plana.‘

Rusija je možda dobila neka privatna obećanja, uključujući garancije da bi im mogao biti odobren izvoz i njihovih poljoprivrednih proizvoda

No povlačenje Kremlja jasno pokazuje da se Putina može natjerati da odstupi kad ga se suoči s otporom i prkosom. ‘On zna kako se povući, ako je potrebno‘, kaže Stanovaja.

Zapadni vođe možda su usredotočeni na to da shvate što je uvjerilo Kremlj da odstupi, dok je Putin više zabavljen eskalacijom kao načinom da sačuva svoj obraz na bojnom polju.

Suočena s ukrajinskom protuofenzivom, Rusija je proteklih tjedana ispalila stotine projektila na ukrajinska energetska postrojenja i druge ključne infrastrukture, želeći uroniti ukrajinske gradove u mrak i hladnoću i prijeteći humanitarnom krizom na pragu zime.

Također, zapadni su vođe zabrinuti zbog prijetnji Rusije da će iskoristiti sve što joj je na raspolaganju, uključujući taktičko nuklearno oružje, kako bi osigurala teritorij koji je ilegalno anektirala od Ukrajine.

Ukrajinski dužnosnici kažu kako je zaokret Kremlja od 180 stupnjeva važna lekcija za zapad o tome kako poraziti Putina.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar