• JESTE LI ZNALI ŠTO PIŠE U POVELJI BANA KULINA?
  • JESTE LI ZNALI ŠTO PIŠE U POVELJI BANA KULINA?
  • JESTE LI ZNALI ŠTO PIŠE U POVELJI BANA KULINA?
  • JESTE LI ZNALI ŠTO PIŠE U POVELJI BANA KULINA?

JESTE LI ZNALI ŠTO PIŠE U POVELJI BANA KULINA?

Na početku manifestacije „Večernjakov pečat“, koja je održana 18.05.2017. godine  u mostarskoj „Kosači“, ministar pravde BiH Josip Grubeša i predstavnik Veleposlanstva Ruske Federacije u BiH Aleksej Semenihin uručili su direktoru „Večernjakovog pečata“ i glavnom uredniku Večernjeg lista u BiH Jozi Pavkoviću ovjerenu presliku Povelje Kulina bana koja se nalazi u Biblioteci Akademije znanosti Ruske Federacije u Sankt Petersburgu.

Podsjetivši da je Bosna i Hercegovina do sada više puta bezuspješno pokušavala vratiti Povelju Pavković je kazao da je na „Večernjakovu“ inicijativu Ruska Federacija pozitivno odgovorila te da je najavila da će ustupiti BiH Povelju Kuluna bana na privremeno korištenje uz ispunjavanje određenih uvjeta.

Povelja bosanskog bana Kulina je najstariji dosad pronađeni očuvani bosanski državni dokument i jedan od najznačajnijih dokumenata bosanskohercegovačke povijesti. Napisana je 29. kolovoza 1189.  godine  arvaticom  na jeziku u kojem preteže hrvatski jezik nad crkvenoslavenskim, s dijelovima na latinici napisanima latinskim jezikom.

 

U ime oca i s(i)na i s(ve)toga d(u)ha.

Ja ban’ bos’n’ski Kulin’ prisezaju tebЪ kneže Kr’vašu i v’sЪm’ građam’ Dubrov’čam’ pravi prijateĺ’ biti vam’ od’ selЪ i do vЪka i pravi goj dr’žati s’vami pravu vЪeu dokolЪ s’m’ živ.

V’si Dubrov’čane kire hode po mojemu vladanju tr’gujuḱe, gdЪ si kto hoće krЪvati godЪ si kto mine pravov’ vЪrov’ i pravim’ sr'(d’)cem’ dr’žati je bez ‘v’sakoje z’ledi raz’v’Ъ što mi k’to da svojov’ voljov’ poklon’. I da im’ ne bude od’ moih’ čest’nikov sile I do kolЪ u mene budu dati im’ s’vЪt’ i pomoḱ’ jajire i sebЪ kolikore moge bez’ v’sega z’loga i primis’la.

Tako mi b(og’) pomagaj i sie s(ve)t(o) evan’đelie.

Ja Radoje dijak ban pisah’ siju knjigu poveljov’ banov’ od’ roždstva H(risto)va tisuḱa i s’to i os’m’deset i devet’ IЪt’, mЪseca av’gusta u d’vadeseti i deveti d’n’, usЪčenie glave Jovana Kr’stiteĺa.

 

U ime oca i sina i svetog duha. Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima Dubrovčanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka. I pravicu držati sa Vama i pravo povjerenje, dokle budem živ.

Svi Dubrovčani koji hode kuda ja vladam, trgujući, gdje god se žele kretati, gdje god koji hoće, s pravim povjerenjem i pravim srcem, bez ikakve zlobe, a šta mi ko da svojom voljom kao poklon. Neće im biti od mojih časnika sile, i dokle u mene budu, davat ću im pomoć kao i sebi, koliko se može, bez ikakve zle primisli.

Neka mi Bog pomogne i svo Sveto Evanđelje.

Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, (na dan) odrubljenja glave Ivana Krstitelja.

 

https://youtu.be/vmrbGo_-QOc

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing