Radić kriv što je bio žrtva terorističkog akta u Rajlovcu?

Radić kriv što je bio žrtva terorističkog akta u Rajlovcu?

Pred Sudom Bosne i Hercegovine održano je ročište u ponovljenom postupku po tužbi supruge Nedeljka Radića, ubijenog vojnika u terorističkom aktu u Rajlovcu 2015. godine. Prvostepenom presudom utvrđeno je da Ministarstvo odbrane BiH nije krivo što je Radić poginuo na radnom mjestu, te se odbija zahtjev porodice za odštetu.

 U ponovljenom postupku, advokati su morali iznova dokazivati da se u Rajlovcu dogodio teroristički napad.

Sa ponovljenim sudskim postupkom, sve se ponovno vraća u kobnu noć 18. novembra 2015. godine. Prema zapisnicima sa uviđaja, koji su u posjedu N1, navodi se da je NN lice, za koje se kasnije utvrdilo da je riječ o Enesu Omeragiću, za kojeg istražitelji pišu da je bio neobrijane brade, tamno smeđe boje, ušao u prostorije sportske kladionice, te bez izgovorene riječi nakon ulaska, podignuvši cijev oružja u smjeru pripadnika OS BiH, ispalio rafal iz vatrenog oružja u pravcu Nedeljka Radića i Armina Salkića. Sve je to moralo da se iznova dokazuje na ročištu pred Sudom BiH, u ponovljenom postupku po tužbu supruge Nedeljka Radića, Alise Lier, koja je tražila odštetu zbog duševne boli. Prvostepenom presudom Sud je presudio u korist tuženog Ministarstva odbrane BiH, koje je oslobođeno odgovornosti, premda u Izvještaju o pogibiji jasno piše da je Radić ubijen tokom radnog vremena, odnosno dežurstva. Također se navodi da je Radić uz odobrenje dežurnog oficira otišao na pauzu u obližnju sportsku kladionicu, koju vojnici koriste u kafe-pauzi.

“Meni je nelogično da se sada hvataju te kladionice. U presudi stoji da nije otišao u prodavnicu da kupi sendvič, nego u kladionicu. I da bi ja trebala tužiti Enesa Omeragića, a pošto on nije živ da se Ministarstvo ograđuje pošto se to nije desilo u Kasarni, iako je bilo u radnom vremenu”, kaže Alisa Lier, supruga ubijenog Nedeljka Radića.

Izvor: N1

Ministarstvo odbrane je u prvostepenom postupku tvrdilo da ono nema nikakve veze sa stradanjem njihovih zaposlenika na radnom mjestu, te da zbog toga nisu dužni da isplate odštetu Alisi Lier i kćerki koju ima sa ubijenim Radićem.

“Za povredu nastalu na način na koji je poginuo član porodice tužitelja, Ministarstvo odbrane BiH kao poslodavac bi odgovaralo porodici samo u slučaju postojanja uzročne veze između pogibije zaposlenika i odgovornosti tuženog poslodavca po propisima Zakona o obligacionim odnosima. Također, navodi kako je uzrok pogibije zaposlenika smrt nastala djelovanjem treće osobe bez bilo kakvog uticaja MO BiH, i kako se ne može dovesti u vezu sa odgovrnošću poslodavca proizilazi da MO BiH kao poslodavac-tuženi ne odgovara za štetu koju trpe tužitelji kao članovi porodice poginulog zaposlenika”, saopšteno je u prvostepenoj presudi.

Nakon današnjeg ročišta, Sud BiH ima rok od 30 dana da donese konačnu odluku. U slučaju da se potvrdi prethodna, ispada da je Nedeljko Radić sam kriv što je bio žrtva terorističkog akta u Rajlovcu, kada je i poginuo, a njegova porodica bi morala da plati sudske troškove u iznosu od pet hiljada maraka.

“Što se tiče troškova koje ja treba da platim, mogu samo doći da me vode u Tuzlu, u ženski zatvor, da odrobijam te troškove. Jer to jedini način na koji nisu ponizili mene i Nedeljka. Suludo je dokazivati da je bio teroristički napad, kada u presudi stoji da teroristički napad. Civili su ostali živi, ubijeni su samo oni koji su bili u uniformi”, podsjeća Lier.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš ranije je tvrdila da je pomogla porodicama ubijenih vojnika, te da je posjetila i Alisu Lier i njenu kćerku, što je ona odlučno odbacila.

N1 je ranije objavio i da pripadnici Oružanih snaga BiH nisu kolektivno osigurani od eventualnih povreda na radnom mjestu, pa tako nisu bili ni Armin Salkić i Nedeljko Radić koje je ubio Enes Omeragić. I financijska pomoć koju su dobile porodice su skupili njihove kolege, a ne Ministarstvo, kaže Alisa Lier. Svi nadležni organi u BiH i strane vlade potvrdili su da se u Rajlovcu 2015. godine dogodio teroristički napad, a u zapisnicima sa uviđaja se detaljno opisuje Omeragićev krvavi pohod na bh. vojnike. Zanimljivo je da je i Tužiteljstvo BiH obustavilo istragu u ovom slučaju, uz obrazloženje da je počinitelj ovog krivičnog djela izvršio samoubistvo, te da je s tom činjenicom istraga završena.

N1

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing