Jesu li krenule izborne muljaže osobnim iskaznicama?

Jesu li krenule izborne muljaže osobnim iskaznicama?

Ramski vjesnik u posjedu je dokaza koji ukazuju na nezakonito korištenje tuđih osobnih dokumenata od strane osoba koje se predstavljaju  u ime Ramske zajednice Zagreb!

 

Poznato je da raznim kanalima mnogi ramski „političari“ traže osobne dokumente onih koji na dan izbor neće moći biti na svom biračkom mjestu. Ali, ovih dana i Ramska zajednica u Zagrebu se uključila u nezakonito prikupljanje tuđih osobnih iskaznica, očigledno  poradi interesa grupe okupljene oko Čovićevog HDZ-a u Rami što se već pokazalo na prethodnim lokalnim izborima.

Od osoba porijeklom iz Rame izvjesna Katarina iz Ramske zajednice Zagreb traži preslik oosbne iskaznice, i to bilo one iz Hrvatske ili one iz BiH, kako bi ih koristili pri lokalnim izborima za Prozor – Ramu.

Smije li netko tražiti tuđu osobnu iskaznicu? Smije li netko tuđu osobnu iskaznicu koristiti u izborne svrhe? Sigurni smo da ne smije, jer je korištenje osobnih podataka regulirano zakonskim propisima i u BiH, a posebno u Hrvatskoj. Opomena onima koji će popustiti pritiscima i dati kopiju svoje osobne neka budu i emisije „Provjereno“ u kojima su novinari razotkrili brojne zloporabe tuđih osobnih iskaznica, od kupnje mobitela do podizanja kredita na teret vlasnika osobne iskaznice.

Cilj Ramske zajednice Zagreb je, navodno, pomoći da što više ljudi izađe na izbore. Međutim, trebaju oni znati (a znaju sigurno) da ima puno zakonitih načina kako motivirati ljude da izađu na izbore, i da nijedna zakonita motivacija ne podrazumijeva korištenje tuđih osobnih podatak.

Za očekivati je da će se u ovu problematiku uključiti i policijska tijela u Republici Hrvatskoj, jer je zlouporaba tuđih osobnih podataka kazneno djelo, isto kao i sudjelovanje u izbornim prijevarama.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar