Fra Karlove “Hodočasničke staze” vode vas kroz marijanska svetišta diljem svijeta

Fra Karlove “Hodočasničke staze” vode vas kroz marijanska svetišta diljem svijeta

Nakon dugo vremena ponovno su se u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Međugorju sastali župljani i međugorski franjevci, njih više od 150. Povod je novo izdanje Informativnog centra Mir Međugorje, knjiga “Hodočasničke staze, marijanska svetišta u svijetu” autora fra Karla Lovrića, piše Večernji list BiH.
Čim pogledate knjigu, uzmete je u ruke, jasno vam je da je ovo itekako vrijedno djelo. Prvi put na jednome mjestu hodočasničke staze vode vas kroz marijanska svetišta diljem svijeta – kazala je na početku predstavljanja glavna urednica Radiopostaje Mir Međugorje Sanja Pehar te dodala: – Fra Karlo, da niste došli u Međugorje, knjige ne bi ni bilo, a ona je objavljena u povodu 40. obljetnice Gospinih ukazanja u Medjugorju?”
– Do sada je, prema čuvenom mariologu Renéu Laurentinu, bilo oko 1800 ukazanja, a petnaestak priznatih. To su: Guadalupe (Meksiko), Fatima (Portugal), Lourdes, Pariz, La Salette (svi u Francuskoj). Neka su trajala i više godina, a neka još traju. Najviše ih je bilo u 19. i 20. stoljeću, tako da se može govoriti o svojevrsnoj eksploziji Gospinih ukazanja. Zanimljivo je da je najviše marijanskih svetišta u Europi, ali ona su se događala i u Kini, Japanu, Vijetnamu. Svetišta su uglavnom vezana za ukazanja, no ima i onih koja su postala takva zahvaljujući molitvama i ljubavi vjernika, naročito u BiH i Hrvatskoj.
U predgovoru je zapisano da su narodi zaljubljeni u Gospu. Učinio bih težak i neoprostiv grijeh ako ne bih zahvalio sada pokojnom Kreši Šegi koji je gotovo sve navedene priloge čitao, ispravljao i odobravao prije nego su objavljivani u Glasniku mira. I sam je predložio naslov “Hodočasničke staze”, što sam objeručke prihvatio. Hvala mu i Gospodin mu bio nagrada na nebesima. Gospodin ga je pozvao sebi u prosincu 2014. godine. Hvala i Mariju Vasilju Totinu koji je nastavio raditi što je pokojni Krešo radio. I on je zaslužan da je ova knjiga ugledala svijetlo dana. Hvala i Miroslavu, sinu pokojnog Kreše, za suradnju na ovoj knjizi. Ispričavamo se Gospinim svetištima diljem svijeta zbog preuzetih fotografija, a nismo uspjeli zatražiti odobrenje – kaže fra Karlo Lovrić.

Autor: Marijan Sivirić
Izvor: Vecernji.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing