Josip Grubeša predložio da se pomilovanje odobri i ratnim zločincima

Josip Grubeša predložio da se pomilovanje odobri i ratnim zločincima

Na 99. sjednici Vijeća ministara BiH, koja je počela danas u 13 sati, naći će se Nacrt zakona o izmjenama Zakona Bosne i Hercegovine o pomilovanju, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH, točnije ministar Josip Grubeša. Izmjenama se predlaže da se pomilovanje odobri za kaznena djela genocida i ratnih zločina, što trenutnim zakonom nije moguće.

Prema trenutnom Zakonu Bosne i Hercegovine o pomilovanju, odnosno članu 3. ovog zakona, pomilovanje se ne može dati za krivična djela genocida, ratnih zločina ni zločina protiv čovječnosti.

Zakona Bosne i Hercegovine o pomilovanju

Zakona Bosne i Hercegovine o pomilovanju

Klix.ba saznaje da bi se novim prijedlogom, koji će biti razmatran na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH, za kaznena djela genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, pomilovanje moglo dati nakon izdržane tri petine kazne.

Također, novim izmjenama bi se definiralo da se za izrečenu kaznu dugotrajnog zatvora pomilovanje može dati nakon izdržane tri petine te kazne.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša navodi da za provođenje izmijenjenog Zakona Bosne i Hercegovine o pomilovanju nisu potrebna dodatna financijska sredstva, odnosno da bi stavljanjem u funkciju predloženog zakona došlo do djelimičnog oslobađanja od izvršenja kazne zatvora osuđenih osoba, što bi za posljedicu imalo umanjenje troškova izdržavanja kazne, prenosi Večernji list.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar