Josip Juratović: Treći entitet nije rješenje za Hrvate u BiH

Josip Juratović: Treći entitet nije rješenje za Hrvate u BiH

”Hrvati se moraju dogovoriti s Bošnjacima i sa ostalima kako će uskladiti Federaciju BiH koja je sada nefunkcionalna – 140 ministara, 10 državica u državi…”, kaže Juratović.

“Treći entitet nije rješenje za Hrvate. Apsurd je da netko tko se izjašnjava kao Bosanac ili Hercegovac, ne može vršiti nikakvu funkciju u zemlji koja se upravo tako zove – BiH. Ustavne promjene u BiH nisu ‘njemačko pitanje’ nego pitanje ulaska BiH u EU”, kaže Josip Juratović, zastupnik u Parlamentu Savezne Republike Njemačke u intervjuu Radiju Slobodna Europa.

Kaže kako ”Hrvati jesu najmalobrojniji konstitutivni narod u BiH, ali je pogrešno misliti da, ako se Hrvati stave na jedno mjesto i zatvore, ako se napravi jedna vrsta političke autonomije koja se može zvati treći entitet ili nekako drugačije, da će tako biti sigurniji i da će imati napredak”. ”To je pogrešan put, prosperitet može imati samo otvoreno društvo. Hrvati moraju kroz institucije sustava ostvariti punu jednakost i ravnopravnopravnost ali i da to nude drugima, posebno manjinama tamo gdje su Hrvati većinsko stanovništvo. Također, Hrvati se moraju dogovoriti s Bošnjacima i sa ostalima kako će uskladiti Federaciju BiH koja je sada nefunkcionalna – 140 ministara, 10 državica u državi… Potrebno je više jačati općine, koje bolje prepoznaju potrebe stanovništva”, mišljenja je zastupnik u njemačkom Bundestagu.

Dodaje kako je podizanje retorike uobičajena stvar u BiH, odnosno ritual, a koji rade političari. ”Retorika gospodina Milorada Dodika su već poznati rituali koje upotrebljava svako malo da podiže tenzije. Na kraju krajeva to je i provokacija, prije svega prema bošnjačkom narodu. Možda radikalniji elementi iz tog naroda pokušaju odgovoriti na sličan način. I tako, naizmjenično. Na taj način održava se klima nepovjerenja. Time se osigurava vlast nacionalnih vođa. Za mene je to neprihvatljivo i nadam se da će narod konačno i u Republici Srpskoj uvidjeti da se na taj način ne ide dalje, da taj put nikamo ne vodi. Na kraju krajeva, i narod u Republici Srpskoj je pogođen nezaposlenošću i neizvjesnošću, mladi isto tako napuštaju Republiku Srpsku kao što odlaze i iz ostalih dijelova Bosne i Hercegovine. Normalno bi se i tamo svaki roditelj trebao upitati ima li smisla tako graditi budućnost – da djeca napuštaju zemlju, a da roditelji misle da su im se djeca tamo snašla. U okruženju gdje su svi puni nacionalnog ponosa, mislim da je to nešto zbog čega bi svi trebali propasti u zemlju od srama. To nije samo u Republici Srpskoj nego je i ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine. Kroz takva prepucavanja da bi se osigurala vlast, širi se strah od sukoba i rata, i jednostavno paralizira cijela država. I vidi se, iz dana u dan, kako ona propada”, ističe Juratović.

Dodaje kako je često u BiH i u razgovorima je sa političarima, pošto je član Odbora za vanjsku politiku i potpredsjednik parlamentarne skupine za prijateljstvo s Bosnom i Hercegovinom. ”Moram Vam reći, što me zapanjuje, da i velika većina političkih aktera, odnosno nositelja dužnosti, na neki način osjeća nemoć, pa čak i strah. Jednostavno su izloženi volji i nevolji tih nacionalnih vođa koji stalno potpiruju strah i mržnju jednih prema drugima kako bi blokirali sve. Fali onaj zadnji korak – da se kaže: “Dosta je, moramo sada krenuti dalje. Jako dobro se zna što smo potpisali za ulazak u EU, mi želimo u EU, mi želimo demokratski sustav”. Zna se da se u Europsku uniju ne može bez demokratskog sustava, on se bazira prije svega na ljudskim pravima, na jednakosti, na ravnopravnosti svih građana, bez obzira kojoj nacionalnosti ili kojoj grupi oni pripadaju. Dakle, sve se zna, a država je paralizirana i niko nije tu da kaže ‘Dosta’ tim nacionalnim vođama, dosta je bilo tih dvadeset, trideset godina paralize cijelog društva, zavitlavanja, širenja straha, mržnje itd.”, ističe Juratović za RSE.

Prema njemu, moramo krenuti dalje, sa ostalim zemljama u susjedstvu, da konačno i taj dio Europe bude ravnopravni član Europske unije i da se stvori nova perspektiva. ”Kad razgovaram sa političkim predstavnicima Bosne i Hercegovine, permanentno imam osjećaj da sve to što ja govorim oni sve potvrđuju, ali nitko se ne usudi javno reći. Ili možda postoji još jedan drugi problem, a to su mediji, barem jedan dio medija, koji povećava tiraž kroz sijanje netrpeljivosti, mržnje… Ustvari, žive od tih nacionalnih vođa i njihovih prepucavanja, umjesto da se pokrenu pozitivne priče, koje postoje u Bosni i Hercegovini. Ja sam bio prije dva tjedna u Sarajevu. Tamo su bili poduzetnici cijele regije, koji su jasno rekli da žele mir, stabilnost, da žele uređene države, kako bi mogli graditi radna mjesta i dati budućnost ljudima, da ostanu u svojoj zemlji, a ne da moraju ići trbuhom za kruhom”, jasan je Juratović.

Bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing