JOSIP ŠIMIĆ: Valentin Inzko je najplaćeniji neradnik u BiH

JOSIP ŠIMIĆ: Valentin Inzko je najplaćeniji neradnik u BiH

SARAJEVO – Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, inače najplaćeniji neradnik u našoj zemlji, doselio se iz Austrije u BiH u ožujku 2009. godine. Njegovim dolaskom za Visokog predstavnika u BiH, institucija OHR-a doživjela je fijasko, velik neuspjeh, bruku i sramotu.

Njegov prvi zamjenik Raffi Gregorian, koji je imao želju i namjeru raskrinkati dobro organizirane zločinačke organizacije okupljene oko Nasera Keljmendija i gusinjskog zločinca s Prokletija Fahrudina Radončića, morao je 2010. godine napustiti tu funkciju i pobjeći u rodnu mu domovinu Ameriku, spašavajući živu glavu.

Inače, Radončić, Lekić i Keljimendi prema kosovskoj optužnici terete se za najgnusnija krivična djela: “organizirani kriminal u vezi s pranjem novca i trgovanje kokainom, u vezi s ubojstvima…”! Ne traba napominjati, da je Raffi Gregorian imao samo dobre namjere, gostujući kod Bakira Hadžiomerovića kada je izjavio, da je “samo želio upozoriti Radončića da se klone Keljimendija”.

Radončićevu kampanju putem Dnevnog avaza protiv Gregoriana, pratila je Islamska zajednica u BiH na čelu sa tada Mustafom Cerićem. Dokumenti i izjave svjedoka otkrivaju zašto su reis Cerić i IZ u BiH stali na stranu Fahrudina Radončića, kojeg je Raffi Gregorian preko kompanije na Balizeu doveo u vezu s narko-bosom Naserom Keljimendijem. U ulici Ismeta Mujezinovića u Sarajevu, u toj zgradi nekad je živio Isak Radončić, sin Fahrudina Radončića. Sada tamo živi Adila Čehić rođ. Cerić, kći Mustafe Cerića, a prethodni vlasnik je bio Isak Radončić. Napominjemo, da se uknjižavanje nekretnine na kćer Mustafe Cerića događalo tijekom 2010. godine, u isto vrijeme kada je Islamska zajednica u BiH preko Radončićevog Dnevnog avaza vodila kampanju protiv Gregoriana.

Ono što je već na početku 1999. godine započeo zamjenik ministra unutarnjih poslova F BiH Jozo Leutar, da se uhvati u žestok obračun za udruženim kriminalno-zločinačkim organizacijama, skupo ga je koštalo samo tri mjeseca kasnije 16. 3. 1999. godine, kada je izvršen atentat na doministra policije F BiH Jozu Leutara, a operacijom za izvršenje atentata rukovodio je čovjek vrlo blizak tada Aliji Izetbegoviću, čije ime iz osobne sigurnosti neću spominjati.

No, sve je ovo poznato i Valentinu Inzku, čak i više nego meni, pa i mnogim policijskim tijelima. Ali zašto bi Inzko bilo šta i poduzimao, ta i nema razloga: on se povodi narodnom izrekom “lezi hljebe da te jedem”! Sjetite se samo kad je Raffi Gregorian htio nešto učiniti pa ga “lansiraše” istoga časa da ne kvari poslove narko bosovima Radončiću, Keljimendiju, Lekiću i Šaji!!!

Valentin Inzko odavno je postao predmet šprdnje i ismijavanja na političkoj bosanskohercegovačkoj sceni i omiljena dvorska luda Milorada Dodika. Ali ni to Inzku ne smeta, jer je upravo njegov glavni cilj dolaska u BiH na poziciju Visokog predstavnika bio da, iskoristivši svoj položaj i visoka primanja, pokrene privatni biznis u Austriji! A sve što je uradio za građane Bosne i Hercegovine bile su samo njegove riječi: “to je nedopustivo, mi to nećemo dozvoliti”, pa opet dozvoli! Pa da li se itko sjeća neke njegove konkretne odluke?! Ja ne!

Čitam jučer na mnogim medijima izjavu najplaćenijeg neradnika u BiH Valentina Inzka, i naprosto sam bio zaprepašten, takoreći psihički uzdrman: “Istina je, imam ovlasti da smijenim Dodika. Moji prethodnici su ih koristili 800 puta, a 180 političara je smijenjeno. Ali su ta vremena prošla. Danas želimo domaća rješenja i odgovornost” – ističe Valentin Inzko.

Naravno, ova njegova izjava samo je paravan da se prikrije već odavno srozano-oslabljena vlast i moć OHR-a, kao i nesposobnost Visokog predstavnika da djeluje i konkretno nešto učini. Već je Dodik i mnogo prije Inzka govorio da su bonske ovlasti Visokog predstavnika u BiH odavno “priče iz prošlosti”! To je jučer i sam neradnik Valentin Inzko potvrdio.

Slijedeći Inzkovu izjavu o tome, kako je “smjenjivanje političara prošlo vrijeme” – ovo je nedvosmisleno! On ovim putem indirektno priznaje i potvrđuje prijašnje riječi Milorada Dodika da su bonske ovlasti “priče iz prošlosti”, iz čega proizlazi razuman logički zaključak, koji je Inzko “između redova” uputio Dodiku: “Radi Milorade što te volja”!

Ovakva bezočnost, bezobrazluk i bezosjećanje Visokog predstavnika u BiH (da se solidalizira sa opljačkanim građanima u BiH i uzme “govnjavu” motku i potjera proračunske parazite), i ne čudi, s obzirom na njegova velika novčana primanja, jer para čovjeka pokvari, a i Inzko popušta i Dodiku i Čoviću, jer “para vrti gdje burgija ne može”. Ako analiziramo izjavu Valentina Inzka “Imam ovlasti smijeniti Dodika, ali ta vremena su prošlost” – iz ove izjave proizlazi, da ako su “bonske ovlasti prošlost”, čime ovim putem Visoki predstavnik priznaje da ne želi da djeluje u rješavanju političke krize na bh. političkoj sceni, izvodim činjenično-logički zaključak, da je i Vaše vrijeme u BiH gosp. Inzko prošlo, uključujući i mjesečnu plaću od 60 tisuća maraka, a to Vas najviše i boli!

Mnogi će se pitati: “Zašto je Inzko to izjavio”? Pa nije sad jednostavno Inzku donijeti odluku o smijeni bilo kojeg političara u BiH, znajući prethodno, da tu odluku nitko više neće poštovati, i samo se džaba Inzko osramoti. Ma zamislite samo, narediti nešto, za što unaprijed znaš da to nitko neće poštovati?! Pa koja blamaža za onog koji donosi naredbu ili odluku.

Sve što je Visoki predstavnik samo učinio za državu BiH, pored toga što je nametnuvši nam grb i zastavu i još štošta, jest da je tada Wolfgang Petritsch 12. 11. 2000. godine proglasio Zakon o Sudu BiH, a Parlament BiH ga usvojio 3. 7. 2002. godine. Zahvaljujući Valentinu Inzku, koji ima najvišu upravno-zakonodavnu vlast u BiH, institucija državnog Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, za vrijeme njegove vlasti, pa sve do sada, postala je najkorumpiranija institucija u BiH, i Inzko opet šuti. Šutio bih možda i ja, da imam, kao Inzko mjesečnu plaću 60 tisuća KM, što znači, da Inzko godišnje zaradi cca. 760 tisuća maraka. Nadalje, još kad se uzme u obzir da je Valentin Inzko došao u BiH 2009. pa sve do danas 2016. godine, iz svega ovoga proizlazi da je za svog sedmogodišnjeg boravka u BiH na čelu najvišeg organa vlasti u BiH Valentin Inzko naplatio 5 580 000 KM, a da ne govorim ovdje o povlasticima, mizama i mazama koje Visoki predstavnik uživa!

Inzkova rečenica, kako “ima ovlasti da smijeni Dodika, ali da su ta vremena davno prošla”, također je paravan za prikrivanje postojanja dobro organiziranog kriminala – njegove same strukture i unutrašnje hijerarhije, ali i realna pretpostavka od strah za vlastiti život da se uhvati u koštac protiv organiziranog kriminala. Zahvaljujući Valentinu Inzku, OHR je odavno postao institucija bez svrhe i bilo kakva cilja postojanja u BiH, i čak što više, zajedno sa Čovićem, Izetbegovićem i Dodikom najveći proračunski paraziti!

Autor: Josip Šimić
Dnevno.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing