• Jozo Ivančevič: Spremni smo raditi sa svima koji žele dobrobit općini Prozor-Rama
  • Jozo Ivančevič: Spremni smo raditi sa svima koji žele dobrobit općini Prozor-Rama
  • Jozo Ivančevič: Spremni smo raditi sa svima koji žele dobrobit općini Prozor-Rama
  • Jozo Ivančevič: Spremni smo raditi sa svima koji žele dobrobit općini Prozor-Rama

Jozo Ivančevič: Spremni smo raditi sa svima koji žele dobrobit općini Prozor-Rama

Na portalu www.bhpress.ba objavljen je razgovor s načelnikom općine Prozor-Rama dr. Jozom Ivančevićem. Taj zanimljiv razgovor prenosimo u cijelosti.

Jozo Ivančević2

Općinski izbori 2016.  u BiH su iza nas. O tim izborima u općini Prozor-Rama, sastavu novog vijeća,  projektima te planovima u novom mandatu razgovarali smo s načelnikom općine dr Jozom Ivančevićem.

Gospodine Ivančeviću najprije Vam želimo uspješan daljnji oporavak nakon liječenja i čestitamo Vam novu izbornu pobjedu. Kakva je Vaša procjena ovih  lokalnih izbora?

Ivančević:  Najprije, zahvaljujem se svim građanima koji su izašli na izbore i zahvaljujem se na daljnjoj podršci.

Veseli me to da su brojni sugrađani odabrali interese Prozora – Rame staviti na prvo mjesto, naspram grupi koja je odlučila raditi za tuđe ciljeve.  U ovom izbornom ciklusu postojao je plan osvojiti Ramu i njene vrijednosti otuđiti u korist drugih centara. Pripreme za to počele su davno u Mostaru, Sarajevu pa i u Zagrebu. Dio plana bio je i „osvajanje“ Franjevačkog samostana Rama Šćit. Ignorirana je volja ramskih fratara, za gvardijana je postavljen fratar koji je sklon HDZ-u BiH, a Dragan Čović je ove godine, prvi put nakon više od 10 godina, došao na Šćit na blagdan Male Gospe.

Također je otpočela kampanja obećavanja posla od strane nekih poduzetnika okupljena oko zagrebačkih biznismena koji su se predstavljali kao spasitelji Rame. Rukovodstvo Elektroprivrede danima je boravilo u Rami, privremeno zapošljavali i obećavali nova zapošljavanja. Obećavani su poslovi u graničnoj policiji, u brojnim federalnim i županijskim institucijama.

Sve je to bilo prepoznato od naroda i svi oni su kažnjeni manjim brojem glasova.

Narod je to prepoznao i ponovno kaznio HDZ-e.

Imali ste i burnu borbu vezanu za  dopisno glasovanje?

Ivančević: Da, i to je bio dio plana preuzimanja Rame. Na razne načine su došli do dokumenata drugih osoba, lažirali njihove potpise i kuverte sa glasačkim listićima upućivali na unaprijed utvrđene adrese u Hrvatskoj. Čak su napravili i neke punomoći kod javnih bilježnika, vjerojatno falsificirane, koje su im trebale pomoći pri preuzimanju kuverti sa glasačkim listićima od poštara. Stotine osoba koje su tako glasovali nisu ni znali u što su uključeni, kao što ni desetine domaćina na adresama gdje su stizali glasački listići nisu znali za to. Mi smo blagovremeno prepoznali veliku prevaru, prijavili sve nadležnim policijskim i pravosudnim tijelima. Znamo da se to sada istražuje jer nam se javljaju ljudi kojima dolazi policija na vrata u sklopu istraga. Dio tih lažnih glasova je ipak stigao na adresu Središnjeg izbornog povjerenstva u Sarajevu, značajno je utjecao na rezultate izbora, ali tu sad ne možemo ništa.

Sramota je da je netko htio postati načelnik ili vijećnik na način da lažira tuđe potpise, lažira punomoći i čini brojne nezakonite radnje kojima je oštetio brojne osobe. Takvi su osramotili i sebe, ali i svoje kolege koji su bili na listama a nisu sudjelovali u prevarama, ali su osramotili i ovu općinu koja se sad provlači kroz policijske dokumente.

Još bih samo dodao da konkurencijska koalicija predvođena HDZ-om BiH nije predstavila nikakav izborni program, dakle, nije ništa službeno ni nudila ni obećavala biračima, što pokazuje da se samo pouzdavala u inženjering, u prijevare i nedozvoljene radnje.

Hoće li općina ustrajati na odgovornosti onih koji su vršili manipulacije dopisnim glasovanjem?

Ivančević: Postupak je već pokrenut i na tome ćemo ustrajati. I Središnje i Općinsko izborno povjerenstvo je u tom slučaju zakazalo te ćemo sigurno raditi na promjenama kako se to ne bi više događalo.

Pozivamo građane da i oni poduzmu pravne radnje budući da se radi o lažnim punomoćima i korištenju biračkog prava. Bojim se da bi građani mogli osjetiti neke posljedice davanja tih punomoći za  preuzimanje pošte i to u trajnom obliku.

Kako vidite većinu u novom sazivu općinskog vijeća? Tko će biti vlast, a tko oporba?

Ivančević:  Otvoreni smo za sve koji žele raditi samnom i HDZ-om 1990 za dobrobit naše općine. Spremni smo na suradnju sa svima koji nisu okaljali obraz i povrijedili zakon u kampanji i provedbi izbora. Siguran sam da takvih ima dovoljno, sigurno više od prevaranata od kojih ne očekujem suradnju. Ovih dana javno ću pozvati na suradnju i započeti razgovore oko formiranja vlasti.

Koji su strateški planovi u novom mandatu?

Ivančević: Do sada je uređeno niz projekata: uređenje grada, vodovod za naselja po obodu Ramskog jezera, vodovod na Gračacu, započela je gradnja vodovoda za Gmiće, Borovnicu, Paljike, Omatala, Ćališe, Lapsunj, Šlimac, Družinoviće, izgradnja lokalnih asfaltnih cesta, Dom za starije i nemoćne je pri samom završetku, dograđena je zgrada Srednje škole Prozor, urađen je krov osnovne škole u Prozoru, sređene su škole u Ripcima i Rumbocima, renovirana škola na Ustirami…. Sve to građani već znaju i nema potrebe da ponovno nabrajamo. Upravo zbog toga su nam iskazali ponovno svoje povjerenje.  To smo radili prije izbora, nastavljamo i nakon izbora istom dinamikom, a time smo pokazali da radimo kako treba, a ne radi izbora.

Imamo još puno planova. Naši strateški ciljevi su nastavak izgradnje infrastrukture, izgradnja pročistača otpadnih voda, nova crpna stanica na izvorištu Krupić, ulaganja u Dom zdravlja, izgradnja novog Dječjeg vrtića, daljnja potpora obrazovanju kroz ulaganje u škole, stipendiranje, prijevoz učenika, poticaji u zapošljavanju i poljoprivrednoj proizvodnji,razvoj turizma,.

Pojačati ćemo napore u traženju investitora. Znamo da nam je to bolna točka, no, poticaji koje nudimo moraju imati bolji učinak. Najveći problem je BiH kao država koja je politički nesigurna i koja zapravo odbija i strane i domaće ulagače, zbog koje narod danas iseljava širom svijeta. Mi sa svoje strane pripremamo infrastrukturu koja je osnovni preduvjet za bilo kakve aktivnosti oko zapošljavanja. Potpuno smo otvoreni za sve naše poduzetnike, projekte s koje god strane dođu i  koji su realno izvedivi. Općina i ja osobno ćemo stajati na raspolaganju za svaku dobru projektnu ideju. Trebamo svi zajedno izaći iz tog nekog pesimizma i sivila, jer će pozitivno okruženje biti najbolji jamac uspjeha svakog poslovnog projekta.

 

Planovi su i dalje veoma ambiciozni. Prozor – Rama će još jedan periodu biti najveće općinsko gradilište u državi. Hoće li biti dovoljno novca?

Ivančević: E, to je pitanje svih pitanja. Jer, bez novca nema ni radova, ni izgradnje, i ja sam toga veoma svjestan. Odmah da odgovorim: ova općina ima i imati će novca za sve potrebne radove. Trebala je to imati uvijek jer na ovoj općini mnogi već odavno zarađuju i odvlače novac u druge centre. Mi smo to nekako zaustavili, ušli smo u borbu za taj novac sa elektroprivrednim poduzećima iz Mostara i iz Sarajeva. Nismo imali razumijevanja kod njih, pa smo odlučno pokrenuli sudske sporove koje smo dobili i kroz koje smo osigurali dio novca.  Elektroprivrede su nastavili sa praksom manjeg plaćanja, pa smo mi pokrenuli i nove sporove kroz koje ćemo dobiti nova sredstva. Prilika je da kažem i to da smo nedavno protiv odgovornih osoba u elektroprivrednim poduzećima podnijeli i kaznene prijave. Dakle, u traženju svojih prava nećemo prezati ni od koga, i to je jedini recept u borbi protiv onih koji su planirali otimati od Prozora – Rame i graditi svoje centre. Zato je takvima trebala promjena općinskog rukovodstva, zato je trajala velika borba za Ramu na ovim izborima. Nisu uspjeli pa idemo dalje. Ja vidim da me u tome podržava narod, da me podržavaju brojni intelektualci, da me podržavaju čak i osobe iz drugih mjesta, jer je to borba za pravdu, borba za dostojanstvo malih sredina. To me raduje i daje mi snage da nastavim.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar