Jučer je obilježen Dan posvete crkve i susret duhovnih zvanja u župi Prozor

Jučr je u župi Presvetog Srca Isusova Prozor proslavljen Dan posvete župne crkve i novoga oltara, a ovom prilikom upriličen je već tradicionalni Susret duhovnih zvanja.
 
Svečanu sv. misu s početkom u 11 sati u župnoj crkvi uz koncelebraciju osam svećenika predvodio je i tijekom nje propovijedao domaći sin vlč. Ivan Bošnjak, svećenik u miru.

Tijekom Službe Riječi, prigodna čitanja pročitale su dvije časne sestre podrijetlom iz župe Prozor: s. Aneta Anđelić i s. Marta Barišić.

 Psalam su otpjevali članovi župnoga zbora, a tekst Matejeva evanđelja navijestio je domaći sin mons. Ante Meštrović.

Tijekom propovijedi vlč. Ivan između ostaloga naglasio je važnost postojanja crkvene zgrade odnosno Doma Gospodnjega te poznavanja povijesnih činjenica. Nakon što je iznio zanimljive i nimalo ugodne povijesne činjenice vezane za postojanje župe i "stare" župne crkve i kuće u vremenu Drugoga svjetskog rata i poraća, propovjednik je istaknuo važnost gradnje i posvete sadašnje župne crkve te obilježavanje Dana posvete i Susreta duhovnih zvanja. U završnom dijelu propovijedi vlč. Ivan, sjećajući se pokojnih svećenika, redovnika/ca, vjernika laika, pozvao je nazočne da zahvale Gospodinu na životu i životnom prostoru kojega bi trebali čuvati i unaprijeđivati.

Tekst Molitve vjernika pročitao je bogoslov Ljubo Zelenika.

Prije završnog blagoslova i otpusta naroda, riječi zahvale, pozdrava i čestitki nazočnim svećenicima, časnim sestrama, bogoslovima, župljanima, župljanka … uputio je mjesni župnik vlč. Stipo Knežević.

Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem uzvečali su članovi župnog mješovitog zbora predvođeni časnim sestrama s. Ružicom Ivić i s. Olgom Kikić uz glazbenu pratnju časne sestre Amate Anđelić.

Nakon euharistijskog slavlja uz čašicu razgovora na trgu dr. Josipa Stadlera upriličeno je narodno veselje, a potom i Susret duhovnih zvanja tijekom kojega je za uzvanike upriličen i svečani ručak u župnoj dvorani.

Inače, iz župe Prozor trenutno potječe 14 živućih svećenika, 16 časnih sestara, 4 bogoslova i 12 sjemeništaraca.

Tekst i foto: Marinko Rumbočić

rportal.eu

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar