fbpx
Jučer uhapšeno 13 osoba osumnjičenih za ratne zločine nad Srbima

Jučer uhapšeno 13 osoba osumnjičenih za ratne zločine nad Srbima

Među uhićenima i stric Nermina Nikšića i stranački kolega.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA-e, rano jutros su na području Konjica i drugih mjesta, locirali i lišili slobode 13 osoba, osumnjičenih za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Radi se o osumnjičenima za zločine počinjene u proljeće i ljeto 1992. godine, na području Konjica i okoline, koji su rezultirali uklanjanjem i prisilnim preseljenjem gotovo cjelokupne populacije stanovništva srpske nacionalnosti s tog područja.

Među navedenim zločinima, obuhvaćena su ubistva, mučenja, silovanja, zlostavljanja i progoni žrtava.

Uhapšeni su: Šefik Nikšić, rođen 1945. godine u Konjicu, Adnan Alikadić, rođen 1962. godine u Konjicu, Mitko Pirkić, rođen 1962. godine u Konjicu, Safaudin Ćosić, rođen 1974. godine u Konjicu, Muhamed Cakić, rođen 1968. godine u Konjicu, Ismet zvani “Broćeta” Hebibović, rođen 1956. godine u Konjicu, Redžo Balić, rođen 20.04.1952. godine u Konjicu, Hamed Lukomirak, rođen 1971. godine u Konjicu, Almir Padalović, rođen 1968. godine u Mostaru, Sead Jusufbegović, rođen 1941. godine u Konjicu, Senadin Ćibo, rođen 1967. godine u Konjicu, Agan Ramić, rođen 1962. godine u Konjicu i Esad Ramić, rođen 1966. godine u Konjicu.

Osumnjičeni su pod istragom zbog kaznenog djela zločina protiv čovječnosti.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj uputit će prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar