Kad se dim rasprši, što ostaje iračkim kršćanima?

Kad se dim rasprši, što ostaje iračkim kršćanima?

“International Christian Concern” (ICC) je doznao kako su još jednom gorjeli usjevi iračkih kršćanskih poljoprivrednika. Crna zemlja s izgorjelim poljoprivrednim kulturama nalazi se u blizini Karmalesha, malog kršćanskog sela koje je ranije opustošeno i zločinima Islamske države.

Ipak su se neki mještani vratili kao dio pokušaja obnove svog života nakon protjerivanja i genocida koji je spremala Islamska država. Mnogi od njih su poljoprivrednici koji su zasadili usjeve od kojih žive, ali vatra je ponovno uništila svaku nadu…

“Tužan sam zbog zemljoradnika koji je čekao berbu da donese neki prihod za svoju obitelj. Toga sada nema”, rekao je jedan mještanin Karmalesha.

To nije prvi požar koji su irački kršćani doživjeli, a očito ni zadnji. Mnogi smatraju kako gdje god žive u Iraku “neka katastrofa slijedi”.

U slučaju sela Karmalesh vlasti su rekle kako “nema krivca”. Međutim, to je potaknulo sjećanja na još zlobniji “plamen” koji je nastao kao posljedica međureligijske napetosti u prošlosti.

Jedan od mjesnih svećenika je na društvenim mrežama podijelio kako “naša privatna istraga pokazuje da je do požara došlo zato što su se djeca igrala vatrom. Ne optužujemo nikoga za taj požar”.

Mnogi su brzo istaknuli kako jedna vatra koju su prouzročila djeca ne znači da u drugim primjerima nema nedužnih i da za sve treba optužiti lošu upravu u Bagdadu koja ne izdvaja dovoljna sredstva za poljoprivrednike, niti traži korijen problema.

“Savezna vlada u Bagdadu i Kurdska regionalna vlada uvijek izbjegavaju govoriti istinu kako bi se spriječilo moguće paljenje dugog građanskog rata među različitim vjerskim i nacionalnim skupinama na tim spornim područjima. Obje vlade zanemaruju istinu umjesto da progone i traže krivce, posebno jer se paljenje događa na najvažnijim iračkim proizvodima”, rekao je novinarima ICC-a Milad, kršćanski aktivist u Iraku, te dodao da su policajci često pronalazili leće i telefone koji su u kombinaciji sa Suncem i drugim supstancama pokretali požare, međutim nisu ništa učinili.

“Svaki put kad država javi kako je Irak postao samodostatan u proizvodnji određenih kultura, svjedoci smo požara. Mislim da Islamska država ima svoje prste u ovim požarima kako bi stvorili napetosti. Također, iranske milicije unose nesklad među vjerske manjine”, rekla je predstavnicima ICC-a u Iraku jedna kršćanka.

Prošle godine broj požara koji su pogodili kršćanska područja bio je znatno veći. Mnogi sumnjaju kako to kombinirano rade teroristi-spavači Islamske države te iranske milicije koji su u borbi za kontrolu nad tim teritorijima.

 

/Izvor: Nedjelja.ba/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar