Priznanje fra Mladenu Luciću

Priznanje fra Mladenu Luciću

Ramski su fratri naučili svojim gvardijanima davati makar diplome kao znak priznanja. Fra Marijanu Brkiću uručena je takva diploma nakon podizanja crkve, a i fra Mladenu Luciću dala su braća takvu diplomu nakon dvokratnog gvardijanstva 1. svibnja 1964. godine. Braća odaju Mladenu priznanje za rad u ovom kraju kao gvardijanu 1942.-1948. i 1958.-1964. “Uz ratne i poratne tegobe, uz opću netašicu svega, nerijetko uz životnu opasnost vršili ste požrtvovno i revno svoju pastirsku službu, često sam, na širokom prostoru od Vrana i Zvirnjače do Zeca i Vratne Gore. Narodu ste ulijevali utjehu, ohrabrenje, pouzdanje i vjeru u bolju i vedriju budućnost.

U periodu obnove Vi ste svojom požrtvovnošću, spretnošću i umijećem izveli divne uređuje u crkvi: svetište, pod, glavni oltar, ispovjedaonice, klupe. Uz to ste uredili vanjsko lice crkve.

Prostorije našeg samostana ste obnovili i namještajem snabdjeli da potpuno odgovaraju svrsi za koju su građene”, stoji u priznanju pa se spominje uređenje groblja i konačno braća izražavaju zahalnost “dragom Bogu da Vam je dao toliku spremnost, neumornost i srčanost, i što Vam je rad okrunio vidljivm uspjehom…”

Možda je ovo formalnost, ali je ipak znak uljudnosti i zahvale.

Nakon fra Mladena za gvardijana je došao iz Beograda dr. fra Eduard Žilić, poduzetan i agilan čovjek koji se odmah prihvatio rada.

Fra Mladen je umro 28. 2. 1995. godine u Rami i pokopan je na groblju u Ripcima.

 

Fra Ljubo Lucić, Rama kroz stoljeća

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar