Kako Federalna Vlada upravlja Zavodom u Pazariću i drži djecu gladnom

Kako Federalna Vlada upravlja Zavodom u Pazariću i drži djecu gladnom

U Upravnom i nadzornom odboru nalaze se načelnikova supruga, supruga zastupnika, pomoćnica u ministarstvu… i sve to u skladnom odabiru stranaka koje se u javnosti ne mogu vidjeti ni nacrtane.

Na čelu Upravnog odbora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, o čijem je stanju izvijestio direktor i šokirao javnost, nalazi se Janja Milinković. Prema podacima dostupnim na internetu Milinković je pomoćnica za socijalnu skrb pri Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), objavio je portal Klix.

Upravni odbor pored predsjednika ima i četiri člana i to Anesa Kaletu, Saidu Kastrat, Džanu Kilić i Enisu Hodžić. Anes Kaleta je uposlenik Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, Saida Kastrat trenutno obnaša dužnost šefice ureda federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljače, Džana Kilić je pomoćnica ministra u Sektoru za pravne i kadrovske, ekonomsko-finansijske i opće poslove Ministarstva rada i socijalne politike FBiH, dok je Enisa Hodžić pomoćnica direktora Agencije za državnu službu FBiH.

Što se tiče Nadzornog odbora, Klix navodi kako ovaj organ ima tri člana. Na poziciji predsjednice Nadzornog odbora nalazi se Dalila Efendić, pomoćnica direktora Federalne uprave civilne zaštite i supruga zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Adnana Efendića. Članovi Nadzornog odbora su uposlenica Zavoda Pazarić Mevlida Bandić koja je, prema podacima s interneta, vijećnica Demokratske fronte u Općinskom vijeću Općine Hadžići, ali i Ivana Bago, supruga načelnika Općine Posušje Branka Bage.

Podsjećamo, direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Redžep Salić je u dramatičnom obraćanju federalnim parlamentarcima kazao kako su Upravni i Nadzorni odbor ovaj zavod koštali čak 420.000 KM, dok su istovremeno djeca gladna.

Salić je pozvao Parlament da mjerama iz svoje nadležnosti pomogne u unapređenju stanja u Zavodu, pa i mjerama koje će rezultirati animiranjem pravosuđa zbog nezakonitosti za koje tvrdi da ih je kao novoimenovani direktor zatekao. Naveo je da su nedavno završeni građevinski radovi na zgrade koja je u kompleksu Doma, i to bez građevinske i urbanističke dozvole, te da “ima oko 300.000 KM razlika u izvođenju radova”, odnosno, da se ne zna u što je novac utrošen i da zapravo nitko ne zna za što je planirana gradnja zgrade. Podsjetio je da je prije tri godine renovirana zgrada, ima i novosagrađenih, ali da je toliko nekvalitetno urađena da djeca svakodnevno žive u vlazi.

”Djeca imaju samo tri obroka, a za 15 godina nije promijenjen jelovnik. Nisam mogao da vjerujem da se ljudi na taj način odnose prema djeci. Nisam sudac da sudim, ali ja mislim da je počinjen kriminal i pozvao sam tužiteljstvo, FUP i SIPA-u da to istraže”, kazao je Salić.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing