U Njemačkoj sve više Duvnjaka i Livnjaka, otišao je tamo i Frano Krišto

U Njemačkoj sve više Duvnjaka i Livnjaka, otišao je tamo i Frano Krišto

Trbuhom za kruhom u tuđinu odlučuje se sve više hercegovačkih obitelji. U nekim krajevima iseljavanje je posebno uzelo maha. Hercegbosanska županija ima manje stanovnika od Mostara, a svakim danom sve ih je i manje.

U zadnjih šet godina Livno je napustilo 2170 osoba, dok je Tomislavgrad napustila 1791 osoba, potvrdila je za Hercegovina.info Mirhnisa Zukić predsjednica Unije za održivi povratak dodavši da su to podatci od 1. siječnja 2013. – 31. prosinca 2018. godine.

 

„Što se tiče općenito Kantona 10, trend odlaska bh. građana je u porastu i u 2019. godini“, potvrdila je Zukić.

Mahom iseljavaju obitelji s djecom, ili pak tek vjenčani parovi.

Jedan od onih koji su trbuhom za kruhom otišli u tuđinu je i Livnjak Frano Krišto, o kojem je javnost pisala kada je ubacio nekoliko kamenčića u dvorište Borjane Krišto.

Franu smo kontaktirali putem društvenih mreža. Kaže da je u Njemačku iselio sa suprugom, a tamo su mu i roditelji i cijela obitelj. Ističe da je u obiteljskoj, do jučer punoj kući u Livnu ostala samo 85-godišnja baka. Upitan zašto su otišli, Frano kaže da za njega po završetku fakulteta, ali i fakultetski obrazovanu suprugu nije bilo posla, a da je presudila i društveno-politička situacija, segregacija. U Njemačkoj i on i supruga rade, on kao uredski službenik, ona kao voditeljica ugostiteljskog objekta. Upitan ima li tamo zemljaka, Livnjaka, Duvnjaka i općenito Hrvata Krišto kaže – koliko hoćeš, svakodnevno pristižu, na svakom koraku čuju hrvatski, vide hrvatske automobile, zastave.

 

Na upit bi li se vratili Krišto odgovara da je želja za povratkom uvijek prisutna, no s druge strane što više upoznaju jezik i zemlju u kojoj sada žive, sve se manje žele vratiti.

Prema istraživanjima Unije za održivi povratak u prvih pola godine Bosnu i Hercegovinu je napustilo oko 30000 građana. Mahom idu u Njemačku, ali i druge zemlje. Svako ponese svoje razloge, no većina ih ima i one zajedničke, ovdje nisu mogli do posla, nisu trpjeli nepravdu i sveukupnu situaciju.

Dodajmo i da ja po podatcima Unije u razdoblju od 1. siječnja 2013. do 1. lipnja 2019. godine Bosnu i Hercegovinu napustilo 203.011 osoba. I to nije kraj.

 

K.Perić/Hercegovina.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar