Kako formirati grm ili obaviti rezidbu paprike

Kako formirati grm ili obaviti rezidbu paprike

Do većeg uroda krupnih plodova potrebno je izbalansirati odnos zelene mase i rodnosti. Što možete napraviti?

Paprika je zahtjevna povrtna kultura kojoj je za dobar urod neophodno osigurati dovoljno prostora, vlage u tlu, dostupnih biljnih hraniva, svjetlosti i topline.

Sama biljka stvara mnogo grana koje je vremenom zagušuju, smanjuje se ventilacija i osvijetljenost središnjeg dijela grma. Sporije se suši površina listova poslije kiše, što dovodi do pojave bolesti i napada štetnika. Velika količina zelene mase troši hraniva i vodu, a plodovi zbog toga ostaju sitni. – piše Agroklub.com

Rezidba za visoke prinose

Kako bi što bolje iskoristila povoljne uvjete potrebno je formirati grm ili obaviti rezidbu, što djeluje na povećanje rodnosti i skraćuje se vrijeme dozrijevanja. Postupak obuhvaća uklanjanje donjih listova i zaperaka, kao i prvog ploda te prikraćivanje vrhova rasta. Cilj provedenih radnji je osigurati ravnotežu između zelene mase i rodnosti, usmjeriti biljku na poželjan rast kako bi bila snažnija, jakog korijena, većeg prinosa i ranijeg dozrijevanja.

Rezidbom postižemo bolju osvijetljenost unutrašnjosti i donjih dijelova grma. Također, zalijevanje, prihrana i zaštita su efikasniji, smanjuje se vrijeme dozrijevanja, plodova ima više i krupniji su. Primjenjuje se za krupnoplodne hibride i visoke sorte paprika.

Formiranje grma

Prvi korak rezidbe započinje uklanjanjem prvog ploda u rašljama prvog račvišta biljke.

Prvi plod na paprici – ostaviti ili ukloniti?

Paprika, poput rajčice formira mnogobrojne zaperke koje je potrebno uklanjati. Posebno je važno ukloniti sve zaperke na stablu, ispod prvog račvišta. Postepeno se uklanjaju i listovi, iz čije osnove se formiraju, na stablu. To poboljšava prozračivanje grma i smanjuje kontakt vlažnog tla i lisne površine.

Biljku možemo formirati na jednu, dvije ili tri stabljike, najčešće dvije. U osnovi možemo reći da se prije prvog račvišta uklanjaju svi zaperci i listovi. Kako se paprika dvojno grana, iz jedne grane nastaju dvije, vremenom dolazi do zagušenja sredine grma. Na drugom račvištu se formiraju po dvije grane i to je ukupno četiri. Sada uklanjamo sa svake strane po jednu. Postupak nastavljamo u visinu u cik cak formi.

Kako bi izbjegli opterećenje, na jednoj biljci ostavljamo da se formira osam do deset plodova, a zatim obavimo pinciranje vrhova ili vršnih točaka rasta.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar