Kako pomjeranje kazaljki utječe na ljude

Kako pomjeranje kazaljki utječe na ljude

U nedjelju, 27. listopada 2019., kazaljke na satu su pomjerene jedan sat unazad čime počinje zimsko računanje vremena. Stručnjaci upozoravaju da pomjeranje sata remeti čovjekov bioritam i ustaljene obrasce spavanja što može imati značajne posljedice po zdravlje.

Ilustracija

U pravilu je čovjeku potreban otprilike jedan dan da se njegovo tijelo prilagodi promjeni uzrokovanom pomjeranjem sata, no stručnjaci ističu da je sve individualno i da neke osobe posljedice mogu osjećati i sedam dana nakon pomjeranja sata.

Među najčešćim nuspojavama pomjeranja sata je nesanica koja, pokazala su istraživanja, najlakše pada “noćnim pticama”. Osim toga, pomjeranje sat može poremetiti hormonalnu sliku i uzrokovati niz tegoba poput glavobolje, nervoze i depresije, ali i uzrokovati kronični umor i osjetljivost na promjenu vremena.

Ilustracija

Veoma je važno da pratite svoj prirodni unutrašnji sat. Stoga se, savjetuju stručnjaci, tijekom dana što više izlažite svjetlu, a navečer koristite svjetlo koje vas neće razbuđivati. Osim toga, izbjegavajte teške obroke i alkohol u večernjim satima, jer oni nepovoljno utječu na ravnotežu hormona. Kako biste izbjegli nesanicu kavu popijte najkasnije do pet sati popodne.

Tijekom razdoblja adaptacije može vam pomoći i vježbanje prije spavanja, kao i topla kupka. Također, veoma je važno da svaki dan liježete i ustajete u približno isto vrijeme.

Evropski parlament je u ožujku ove godine izglasao da se 2021. godine ukine ljetno i zimsko računanje vremena.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar