Kako su kampanju počeli kandidati za hrvatskog člana Predsjedništva

Kako su kampanju počeli kandidati za hrvatskog člana Predsjedništva

Donosimo kako su počeli i što su kazali na prvi dan službene kampanje kandidati za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i njihove stranke-koalicije.

Čović kampanju za izbore počeo u Ravnom, bez koalicijskih partnera 

Kanidat za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i aktualni član Predsjedništva na toj dužnosti, dr. Dragan Čović i HDZ BiH obilježili početak službene kampanje u Ravnom kao, kako su naglasili, posebnom herojskom mjestu O(p)stanka i razvoja hrvatskog naroda. HDZ BiH kampanju je počeo samostalno, bez koalicijskih partnera, ali uz potporu rektora Sveučilišta u Mostaru Zorana Tomića, što dovodi u pitanje političku neovisnost ove visokoškolske ustanove

Početak službene kampanje pred listopadske Opće izbore, hrvatski član Predsjedništva dr. Dragan Čović i izaslanstvo HDZ BiH obilježili su u Ravnom kao, kako su istaknuli u svom priopćenju, istinskom herojskom mjestu O(p)stanka i razvoja hrvatskog naroda u BiH. Općina Ravno je posebno mjesto obrane hrvatskog nacionalnog identiteta, naše kulture i povijesne baštine te ima višestruki značaj u srcima cijelog hrvatskog naroda, kazali su iz HDZ-a.

“Upravo je općina Ravno bila poprište nemilih događanja kada su naši domovi bili meta surovih politika i pokušaja brisanja našeg naroda i ognjišta naših predaka. Hrvati u Bosni i Hercegovini već tada su shvatili da je o(p)stanak u našoj domovini moguć ako naše hrvatsko nacionalno biće djeluje zajedno i nedjeljivo kao jedan organizam koji unatoč svim nedaćama nije pokleknuo niti pristao našu domovinu prepustiti bilo kome.

„Segment našeg zajedništva će poslati jasnu poruku svima onima koji bi malo drugačije prekrojili BiH, svima onima koji su 1991. ovo vrijeme prepoznali kao vrijeme koje nije vrijeme njihovog rata, svima koji misle da mogu prekrojiti BiH kroz dva entiteta bez konstitutivnog naroda, najmalobrojnijeg, a najvećeg naroda u BiH – hrvatskog naroda. Naše opredjeljene su narod i domovina!”

„Sve ratne strahote su krenule iz Ravnog, a mi kroz svoj program želimo zacijeliti sve rane hrvatskog naroda u BiH i donijeti europske vrijednosti. Upravo zato predizbornu kampanju započinjemo upravo ovdje”, kazao je kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović.

 

 

Željko Komšić nakon “vatrene” neslužbene, službenu kampanju počeo obećanjem ‘politike mogućeg’ za sljedećih 8 (?) godina

Kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Željko Komšić, priopćenjem za javnost, poručio je da ima ‘plan za domovinu’ kojim želi kampanju usmjeriti prema dijalogu o tome kako generacijama koje dolaze ostaviti državu na koju će biti ponosni.

“Naš ‘Plan za domovinu’ će obuhvaćati prijedloge poboljšanja u obrani i sigurnosti, većoj uključenosti Predsjedništva u jačanju ekonomskog razvoja zemlje, ozbiljnijim pristupom ekonomskoj i političkoj diplomaciji, te jednom strateškom i državotvornom pristupu jačanju pozicije Bosne i Hercegovine u regiji i svijetu”, kazao je Komšić.

“Vrijeme je da se neke stvari pokrenu u procesu suočavanja s prošlošću i pomirenju, pružanju novih prilika za mlade, izgradnji imidža naše zemlje kao najbolje destinacije za prenos proizvodnje. Moramo se trznuti u smislu što znači za naše građane institucija Predsjedništva, otvoriti se i biti stalno na terenu s narodom. Želim u ovoj izbornoj kampanji obećati samo politiku mogućeg, onog što možemo uraditi u sljedećih osam godina, kako bi generacije rođene nakon rata imale šansu da svoju budućnost vide ovdje”, dodaje Komšić.

“Neka ova kampanja ne bude vođena strahom, već istinskim uvjerenjem da svojim glasovima možemo odrediti tijek budućnosti naše zemlje. Neka oni koji ruše Bosnu i Hercegovinu to dokazuju podjelama, a mi ćemo je braniti ponosom i istinom. Možemo u ovoj izbornoj kampanji pokazati onima koji misle da nema za koga glasati – da izbor postoji. Obećavam da naš plan donosi napredak, da je realan i prihvatljiv svakom poštenom čovjeku u cijeloj zemlji. Domovinu ćemo sačuvati znanjem, razvojem i tako što ćemo onima koji tek dolaze ostaviti iza sebe državu po mjeri svakog građanina”, zaključio je Komšić.

 

 

Koalicija Hrvatsko zajedništvo kampanju počela s velikim obećanjima i s nesvakidašnjeg mjesta – Sjemeništa

U doslovno prvim sekundama početka predizborne kampanje, točno u ponoć i jednu sekundu, a kako su ivjestili, molitvom za svoj napaćeni hrvatski narod sa svetog mjesta-Sjemeništa sluge Božjeg Petra Barbarića u Travniku započela je predizborna kampanja Koalicije Hrvatsko zajedništvo i Hrvatskog pokreta za Središnju Bosnu kao dijela Hrvatskog zajedništva.

“U borbu za opstanak i budućnost ove naše zemlje Koalicija Hrvatsko zajedništvo krenula je iz Travnika,a kampanju će završiti u Mostaru što je simbolika dva grada koja proživljavaju istu sudbinu na dvije obale Lašve i Neretve. Prva poruka Hrvatskoga zajedništva je da tama ne može vječno trajati i da zora bolje budućnosti sviće”, poručili su.

Dr. Diana Zelenika, kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, prisutnima se obratila prigodnim govorom te, između ostalog, kazala:

“Ne želim i neću dolaziti pred narod s jeftinim obećanjima. Ono što bude u mojoj moći – učiniti ću, a ono što vam obećam smatrajte završenim. Mogu vam obećati kako ću kao buduća članica Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda snažno i agilno provoditi ekonomsku diplomaciju gdje ću predstavljati naše gospodarstvenike i gospodarske subjekte, njihove mogućnosti i potencijale, dogovarati i ugovarati poslove, zatim privlačiti strane investicije i razvijati nove projekte, što će u konačnici otvarati nova radna mjesta i posljedično popraviti ekonomsko stanje i nadam se zaustaviti ovaj masovni egzodus.

Neću na osnovama nepotizma i nekompetencije postavljati obiteljske ili stranačke, polupismene kadrove, čemu je svrha samo ih „uhljebiti“. Na veleposlanička, savjetnička, sigurnosna i financijska mjesta, odnosno pozicije, imenovat ću isključivo legalno obrazovane i vrhunski kompetentne kadrove koji će doprinositi i raditi za ovu našu državu, a ne samo parazitski egzistirati kao što je sada slučaj.

Kada uđem u Predsjedništvo BiH, njihov kraj počinje.Slijedi intezivni obračun s organiziranim kriminalom. Zna se što je dotična gospoda imala prije političkih funkcija, a što ima sada i također se zna da slijedi dokazivanje podrijetla imovine i na koncu njezino oduzimanje. Stekli suse uvjeti da BiH dobije svog Sanadera i „kompaniju“ koja ide uz njega. Neće moći zadržati svoje bogatstvo, gonit ćemo ih čak i u Hrvatskoj, plijeniti imovinu i prodavati. To Vam obećavam”.

 

 

Boriša Falatar kampanju je započeo u Sarajevu

Kandidat Naše stranke za Predsjedništvo BiH, Boriša Falatar, prvi dan kampanje počeo je u Sarajevu sa suradnicima, razgovarajući o problemima koje tište građane ovog grada.

“Pričali smo sa građanima na Ilidži koji su nam kazali da je najveći problem odlazak mladih, čistoća grada i povezanost sa Sarajevom”, kazao je Falatar ustvrdivši da nastavljaju put u izgradnji bolje BiH.

Opušteno i s dozom optimizma javljao se u video prilozima sa svojim suradnicima i kandidatima ove stranke. Falatar je obišao i štandove Naše stranke, na tzv. socijalnom, 500 metara od ulice gdje se rodio, obišao i je istrogi centar Sarajeva u Titovoj ulici, a javio se sa suradnicima i iz starog grada.

 

 

Jerko Lijanović iz Mostara za Sarajevo autobusom i s metlom u ruci

Kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i predsjednik Narodne stranke Radom za bljitak, službenu kampanju u petak je počeo dolaskom iz Mostara u Sarajevo autobusom, redovnom linijom, gdje su ga dočekali članovi i simpatizeri NSRZB-a.

Na taj simboličan korak se odlučio, pojasnio je novinarima, jer će jedna od prvih aktivnositi biti, ako dobije povjerenje građana, ukidanje službenih vozila.

– Prodat ćemo sva vozila političara, ima da se voze svojim automobilima ili javnim prijevozom. Dragi građani, u desetom mjesecu vlast je u vašim rukama, izaberite promjene, da pometemo aktualnu vlast i provedemo ‘Program za deset’ – istaknuo je Ivanković Lijanović, a prenijela FENA.

Taj program, naveo je, sačinjen je od prvih deset koraka koje će provesti za dobrobit građana i za napredak demokratije, ako na izborima u oktobru postigne planirano.

– Ukinuti županije i ojačati lokalnu samoupravu, ukinuti doprinose na plaće u proizvodnom sektoru, osigurati proizvodnju dovoljne količine hrane za potrebe stanovništva, neke su od točaka iz našeg programa – rekao je Lijanović.

Poručio je da će naglasak biti i na iskorištavanju domaćih potencijala za proizvodnju energije i završetku izgradnje prometne infrastrukture.

– Osigurat ćemo računala djeci u procesu obrazovanja, osigurati svim građanima zdravstveno osiguranje te smanjiti korupciju uvođenjem ‘e-uprave’ – naglasio je Ivanković Lijanović te dodao da će kroz ‘Program za deset’ osigurati dječiji doplatak za svako dijete.

Ivanković Lijanović po dolasku u Sarajevo prošetao je gradom s grupom koja ga je dočekala. Kao i kada se prijavljivao za izbore u Središnjoj izbornoj komisiji BiH i na obilježavanju početka kampanje nosio je metlu. Time, kaže, poručuje da će ‘pomesti aktualnu vlast’.

Inače, prvog dana njegove kampanje obilježila je manja prometna nezgoda vozača autobusa koji je prilikom skretanja prema autobuskoj postaji udario u jedan automobil, javlja Slobodna Bosna. Na sređu sve je prošlo samo s manjom materijalnom štetom.

 

 

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar