KAMILICA Deklaracija o položaju Hrvata u BiH izglasana bez SDP-a, Mosta i Živog zida

KAMILICA Deklaracija o položaju Hrvata u BiH izglasana bez SDP-a, Mosta i Živog zida

Hrvatski sabor bez konsenzusa usvojio je Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH – s 81 glasom za, 4 suzdržana i 11 protiv, Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH i i europskom putu te države.

Hrvatski sabor donio je danas, s 81 glasom za, 4 suzdržana i 11 protiv, Deklaraciju o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini i europskom putu te države. Zbog neprihvaćanje većine njihovih amandmana SDP-ovi zastupnici glasovali su protiv donošenja deklaracije, a Most i Živi zid nisu ni bili u sabornici, izvjestio je Večernji.hr.

Dok su Mostovi zastupnici zamjerali da je konačni tekst deklaracije “kamilica” u odnosu na prvu verziju, neki zastupnici poput GLAS-ove Vesne Pusić tvrdili su kako deklaracija predstavlja grubo uplitanje u unutrašnje poslove druge države. – Licemjerno ste ponudili lažnu ruku mira Hrvatima u BiH, a ostavili ste ih na vjetrometini i na nemilost drugima – prigovorio je čelnik Mosta Božo Petrov razočaran što nije prihvaćen niti jedan njihov amandman, između ostalog ni prijedlozi da se mijenja Ustav RH kako bi se svim Hrvatima izvan Hrvatske omogućilo dopisno i elektroničko glasanje, o pružanju kontinuirane pravne potpore pripadnicima HVO-a te onaj o izjednačavanju u pravima studenata hrvatskih državljana, neovisno o tome je li im prebivalište u RH ili BiH.

SDP je poručio kako neće glasovati za Deklaraciju nakon što je, među ostalima, odbijen njihov amandman po kojem bi Sabor osudio sve postupke i politike koje su imale ili imaju za cilj dezintegraciju BiH, njenu podjelu ugrožavanje teritorijalnog integriteta te narušavanje ravnopravnosti konstitutivnih naroda i građana.

– Ne želimo nositi teret HDZ-ove politike iz ’90-ih prema BiH, rasteterite nas vašeg tereta iz ’90-ih – prigovorio je SDP-ov Arsen Bauk. Deklaracija na 20-ak stranica upozorava na marginalizirani položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini. – Za uspješno funkcioniranje BiH na svim razinama ključno je da svi njeni konstitutivni narodi i građani budu ravnopravni, da u nju imaju puno povjerenje i vjeruju u njenu budućnost – piše u Deklaraciji u kojoj podsjećaju da je hrvatski član Predsjedništva BiH i treći put izabran glasovima bošnjačkog naroda, što je suprotno duhu Daytonskog sporazuma.

Deklaracijom se podupiru napori u pravcu konsenzualne izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona koje trebaju osigurati ravnopravnost svih građana, piše Večernji list RH.

Republika podsjeća i na to da su Zastupnici HDZ-a i Hrvata izvan RH, Božo Ljubić i Željko Raguž, s iznimkom zastupnika Željka Glasnovića, imali isti stav kao i saborski zastupnici iz SDP-a i ostali jer su glasali protiv amandmana koje je zatraži MOST Bože Petrova.

Naime, oni su glasovali protiv amandmana Mosta da se krene pružati pravna potpora pripadnicima HVO-a, kao i protiv zahtjeva za prestanak diskriminacije hrvatskih branitelja u BiH jer im se sudi po strožem zakonu, a bili su protiv i da se izjednače prava hrvatskih studenata s prebivalištem u BiH s onima koji ga imaju u Hrvatskoj pri dodjeli državnih stipendija. Također nisu prihvatili da se izjednače prava djece ratnih invalida HVO-a s djecom branitelja HV-a, a odbili su i dopisno i elektroničko glasovanje kao i da se od Hrvatske zahtjeva primjereno reagiranje kod relevantnih međunarodnih institucija te da se zatraži micanje visokog predstavnika.

Petrov je u saborskoj raspravi, ističući ove, neprihvaćene amandmane MOSTA kazao da, ukoliko se isti ne prihvate, Deklaracija biti “blaga kamilica”.

 

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar