• KAMO SMEĆE?: Akcija povodom Svjetskog dana čišćenja 17. rujna
  • KAMO SMEĆE?: Akcija povodom Svjetskog dana čišćenja 17. rujna

KAMO SMEĆE?: Akcija povodom Svjetskog dana čišćenja 17. rujna

Udruženje građana “Ruke” u sklopu projekta “Let’s Do It”, a u suradnji s Veslačkim centrom “Rama” će 17. rujna 2022. godine organizirati akciju čišćenja pod nazivom “Svjetski dan čišćenja” povodom obilježavanja samog dana. Akcija će se održati na dionici od skretanja za Zahum do Izlaza. 

Veslački klub “Rama” kao domaćin i koordinator akcije poziva sve žitelje općine Prozor-Rama da se pridruže akciji čišćenja od 9 sati na Šćitu ili od 9:30 na skretanju za Zahum. Za sve volontere akcije će biti organiziran prijevoz do startne pozicije. Nakon završetka akcije čišćenja slijedi povratak na Šćit u Veslački centar i podjela lunch paketa. Veslački klub “Rama” namjerava okupiti 40 volontera.

Tim “Let’s Do It” projekta će prema podacima o broju prijavljenih volontera za općinu Prozor-Rama pripremiti rukavice, vrećice za smeće, kao i promotivni materijal. UG “Ruke” će za akcije omogućiti hranu i osvježenje za volontere na dan akcije čišćenja u maksimalnom iznosu od 250 KM za minimalno 40 volontera.

Način prikupljanja će biti takav da će se dobiti plave i crne vrećice. U plave vreće se prikuplja selektivno: karton/papir, plastika/aluminij i staklo. U crne vreće se prikuplja sav ostali otpad.

Svjetski dan čišćenja u BiH će se organizirano provesti na 40 lokacija:

Banja Luka, Bijeljina, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Brčko, Doboj, Doboj Istok, Donji Vakuf, Gacko, Goražde, Gračanica, Kakanj, Ključ, Kneževo, Maglaj, Mostar na tri lokacije, Neum, Novi Travnik, Pale, Prijedor, Prozor-Rama, Puračić, Sanski Most, Kanton Sarajevo, Srebrenica, Teočak, Teslić, Trebinje, Tuzla, Ustikolina, Velika Kladuša, Visoko, Zenica, Žepče.

Svjetski dan čišćenja (World Cleanup Day) je ekološki pokret kojeg je svjetski Let’s Do It tim započeo 2018. godine sa ciljem da našu planetu očisti od otpada i podigne ekološku osviještenost njenih stanovnika. Do sada je ovaj pokret ujedinio aktiviste iz 180 zemalja, koji organiziraju akcije čišćenja u septembru širom svijeta. Ove godine akcije čišćenja će se organizirati u 191 zemlji među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Projekt „Let’s Do It“ je u Bosni i Hercegovini počeo 2012. godine i do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo 191 211 volontera, koji su očistili oko 15 365 tona otpada i zasadili 446 218 sadnica raznih vrsta drveća. Volonterske akcije „Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ i „Let’s Do It – milijun sadnica za 1 dan“ su do sada organizirane u 115 općina i gradova, a cilj je projektom obuhvatiti sve općine u Bosni i Hercegovini.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar