Kancerogeni keks opet vraćen s granice, u hrani nađene bakterije i plijesni

Kancerogeni keks opet vraćen s granice, u hrani nađene bakterije i plijesni

Građani BiH jedu zdravu i kontroliranu hranu, navodi se u službenim podacima nadležnih institucija, no je li uistinu tako? U javnosti se svako malo pojavi informacija kako je otkrivena neispravna hrana u trgovinama, da je pošiljka hrane iz BiH u inozemstvo neispravna, zaražena bakterijom ili je u njoj pronađena neka kancerogena tvar, piše Večernji list BiH.

Vraćanje s granice

S granice između naše države i Hrvatske prije nekoliko dana ponovno je vraćeno šest pošiljki slatkih proizvoda koji su bili namijenjeni europskom tržištu, objavio je Dnevni avaz. Bh. proizvodi vraćeni su zbog povećane prisutnosti kemijskog elementa akrilamida za koji stručnjaci navode kako je kancerogen. Prvi slučaj vraćanja bh. konditorskih proizvoda s europske granice zabilježen je krajem prošle godine. Od tada do danas na snazi je zabrana izvoza na europsko tržište bh. proizvoda koji ne ispunjavaju normative EU vezane uz sadržaj ovog, kako se vjeruje, za zdravlje štetnog kemijskog elementa. – Sporne pošiljke na siguran način su uništene. Ista sudbina čeka i ovih šest pošiljki – rekao je ravnatelj Agencije za sigurnost hrane BiH Džemil Hajrić za Avaz. Kako je objasnio, problem predstavlja i činjenica da ne postoji zakonska regulativa o dopuštenom sadržaju akrilamida u konditorskim i drugim proizvodima. Kako je ranije objavljeno, sporni keks i krekeri koji su s granice vraćeni uništeni su prema zakonskim propisima i nisu stavljeni u promet u BiH. Napomenimo kako je bila riječ o slatkišima proizvedenim u Visokom i Zvorniku. Međutim, postavlja se pitanje što je s proizvodima istih kompanija koji se proizvode za domaće tržište, ima li u njima akrilamida i jedu li takve proizvode naša djeca s obzirom na to da su opasni za zdravlje djece u EU.

Nepravilnosti u BiH

Međutim, nije sporan samo keks. Inspektori Županijske uprave za inspekcijske poslove Sarajevo su tijekom prošle godine primili 738 prijava koje se odnose na uočene nepravilnosti u prometu hranom. Potvrdila je to za Avaz Vildana Brdarić, viša stručna suradnica za informiranje, kazavši da su najčešći prekršaji utvrđeni u okviru provedenih inspekcijskih nadzora bilo po prijavi ili službenoj dužnosti na neodgovarajuće uvjete čuvanja hrane, istekloga roka upotrebe, kao i neodržavanja higijene uređaja, prostora i opreme. U okviru provedenih kontrola, kao i službenog uzorkovanja, županijski inspektori su tijekom prošle godine na području SŽ-a za laboratorijsku analizu uzeli ukupno 8294 uzorka hrane i briseva ruku, radnih površina, opreme i pribora za rad, kao i predmeta koji dolaze u kontakt s hranom. – Neusklađenosti su utvrđene kod ukupno 137 uzoraka, od čega se najveći udio neusklađenosti, u postotku većem od 91, odnosi na mikrobiološke parametre, odnosno bakterije, kvasce i plijesni, dok se ostatak odnosi na fizikalno-kemijske parametre – kazala je Brdarić. Nakon svega javnost se s pravom može zapitati kakvu mi hranu zapravo jedemo.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar