Prozor/Rama dobit će 4,6 milijuna maraka

Prozor/Rama dobit će 4,6 milijuna maraka

Jozo Ivančević, načelnik općine Prozor/Rama, na osnovu suglasnosti OV Prozor/Rama, potpisao je sporazum s Elektroprivredom (EP) BiH o otvrđivanju i reguliranju plaćanja iz nosa naknade prema članku 6.  Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata.

U sporazumu se, između ostalog, navodi da sporazumne strane suglasno utvrđuju da, na ime razlike naknade i usklađivanja naknade temeljem kriterija prikupljene vode, JP EP BiH d.d. Sarajevo duguje Općini Prozor/Rama ukupno 4.684.815 KM. Pola će biti isplaćeno u roku od osam dana, a ostatak u četiri rate.

Ivančević je kazao za “Dnevni avaz” da od 2009. godine, kada su usvojene izmjene i dopune Zakona kojima se utvrđuje da se naknada po proizvedenom kilovatsatu  usklađuje s cijenom, kao i srazmjeno potopljenoj površini i dotoku vode, njihovoj općini se nije isplaćivalo adekvatno, kako taj zakon nalaže.

 

“Prema izmjenama Zakona iz 2009. godine, postoje dva kriterija za obračunavanje naknade; po potopljenoj površini i na osnovu dotoka vode. Mi smo, kao lokalna zajednica, samo tražili da se ispoštuje taj zakon i izvrši novi obračun odnosno preraspodjela sredstava. Uvidjeli smo greške i normalno da smo tražili ta sredstva koja pripadaju našoj općini. Naravno, postoje tu i sudske presude koje smo dobili, ali uspjeli smo naći kompromis sa EPBiH i potpisati sporazum.” – Istaknuo je Ivančević

E.K.

 

Dnevni avaz

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar